Obyvatelé Washingtonu vítají papeže Františka. Čepuje se i speciální pivo

Papež František zahájil šestidenní cestu po Spojených státech. Na letišti ho přivítal prezident Barack Obama a oba se dnes setkají ještě v Bílém domě. Nejvyšší představitel římskokatolické církve pozdraví v příštích dnech miliony amerických věřících ve třech městech. Mluvit bude o změnách klimatu nebo o sociální spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František začal šestidenní cestu po Spojených státech

Papež František začal šestidenní cestu po Spojených státech | Zdroj: Reuters

Po přistání na základně St Andrews ve Washingtonu se papež dočkal potlesku i ovací. Zahraniční návštěvu také netradičně přijal přímo prezident Obama s rodinou.

Svatý otec přijíždí do Spojených států s jasnou výzvou. Chce, aby bohatství sloužilo lidskosti, a ne naopak.

Během improvizované tiskové konference při letu z Kuby papež vyjádřil naději, že Spojené státy zruší hospodářské embargo uvalené na komunistickou zemi před desítkami let. Téma se prý ale nechystá otevřít během čtvrtečního projevu k oběma komorám Kongresu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se běžní Američané připravují na návštěvu papeže Františka, zjišťovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Ve Washingtonu se dnes kvůli papežově návštěvě zastaví běžný život. Ve městě platí mimořádná bezpečnostní opatření.

Desetitisíce lidí se chystají k Bílému domu, aby na vlastní oči viděli papeže v jeho speciálním autě. Nedaleko sídla amerického prezidenta už jsou připraveny zákazy parkování, objížďky, změny tras hromadné dopravy i uzavírky.

Spousta dalších se naopak plánuje Washingtonu zachvácenému vatikánskou horečkou úplně vyhnout. Například Ellen Quinová je přesvědčená o tom, že hlavní město čeká chaos a dopravní noční můra. Plánuje proto využít nabídku zaměstnavatele a pracovat z domu.

Žízeň uhasí Vzkříšení i Rdící se mnich

Rose Lindgramová se chystá udělat to samé. Na rozdíl od Ellen se ale na papeže těší. Společně s kamarádkou Christine dokonce na Františkovu počest vyrazila na tematické „papežské pivo“.

Restaurace, nacházející se jen kousek od baziliky Neposkvrněného početí, kde papež František odslouží odpolední mši, je na žíznivé poutníky připravená.

Speciální nabídka s náboženskou tématikou čítá dvě desítky různých druhů piv. Dvacet pět až třicet tisíc věřících, kteří kolem podle očekávání projdou, se tak bude moci posílit půllitrem Vzkříšení, Spasení, Malého Ježíška nebo Rdícího se mnicha.

Americký prezident Barack Obama s rodinou přivítal papeže Františka | Foto: Reuters

Manažer podniku Asher Conerly přiznává, že podniku nejde ani tak o výraz náboženského cítění, ale spíše o to, aby se místní, kteří jsou frustrovaní uzavírkami, i všichni návštěvníci putující za papežem pobavili, rozptýlili a dobře najedli a napili.

Jako dítě baptistů prý na pivu pro věřící nevidí nic špatného. V tom se s ním shoduje i katolička Rose, pochutnávající si na půllitru Ďábla v lidech. Žertem dodává, že víra dobré pivo rozhodně nezakazuje.

Obě ženy papeže považují za inspirativní osobu. Rose oceňuje, že František chce oslovit hispánskou komunitu ve Spojených státech, a několik mší proto odslouží ve španělštině.

Christine pak má za to, že papež promlouvá i k lidem, kteří tak jako ona sama nejsou nábožensky založení. Otázky sociální spravedlnosti a výzvy k toleranci jsou podle ní poselstvím, které sdílejí nejen lidé v politicky angažovaném hlavním městě, ale i po celých Spojených státech.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme