V Řecku na uprchlické krizi vydělávají i telefonní společnosti

Mobilní telefony jsou pro uprchlíky velmi důležité. Chtějí zůstat v kontaktu s blízkými, vyřídit si nejrůznější záležitosti nebo získat potřebné informace, například kde je právě volná hranice. Tisíce běženců, kteří se dostanou do Řecka jako do první evropské země, proto míří na náměstí Victoria v centru Atén. Právě tam totiž seženou vysněné SIM karty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci sledují video na mobilním telefonu

Syrští uprchlíci sledují video na mobilním telefonu | Zdroj: Reuters

Uprchlíci křičí jeden přes druhého: „Já chci kartu!“ – „Kolik stojí?“ – „Vezmu dvě!“

Uprostřed hloučku stojí žena v červeném tričku, zaměstnankyně nejmenované telefonní společnosti, která nabízí výhodné volání na území Řecka i do zahraničí.

„Na každou SIM kartu můžete provolat pět eur, prodáváme ji už s tímto kreditem. Za pět eur 200 volných minut. Za dalších pět eur si ale lze přikoupit volání do zahraničí a uprchlíci mají zájem právě o tuto službu,“ vysvětluje a vytahuje z tašky jednu SIM kartu za druhou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Řecku běžencům prodávají SIM karty, přestože se to bez předložení dokladu totožnosti nesmí. Podrobnosti zjišťoval reportér Robert Mikoláš

Její kolegyně hned vedle – doslova na koleně – vypisuje registrační formulář. V Řecku totiž nelze telefonní kartu s číslem vydat bez dokladu totožnosti.

„Oni žádné nemají. Jen tento papír, který dostanou od policistů. Nikdo tak neví, jestli jsou skutečně těmi, za které se vydávají. Prostě nahlásí nějaké jméno a policista jim dá razítko,“ říká.

Vše si prý alespoň fotí, pro všechny případy. Stejný postup volí desítky dalších prodejců, a to i ti konkurenční oblečení do zelených trik.

Pan Muhamad spolu s devítičlennou rodinou připlul na Mytilini na ostrově Lesbos 15. září, píše se v jednom z náhradních dokladů, kterým se budou běženci prokazovat i v dalších zemích. Teď prý ještě musí zatelefonovat domů, do Iráku.

Zájem je obrovský

Nejžádanější jsou SIM karty s 1GB volných dat, protože migranti si často telefonují přes Skype nebo Viber. Potřebují tedy internet. „S tímto mobilem, co mám, mohu provolat jen 150 minut a nemám žádná data, proto je to drahé,“ stěžuje si Ahmed z Afghánistánu.

Do Británie dorazili první syrští uprchlíci, které vláda slíbila přijmout

Číst článek

Zájem je obrovský, někteří uprchlíci chtějí rovnou dvě telefonní čísla. V této souvislosti už se objevily obavy, protože takovýto prodej by mohl představovat bezpečnostní problém.

V Řecku ho ovšem nikdo neřeší a výhodné balíčky operátorů se prodávají dál. Jen za hodinu jich jediný zaměstnanec dané telefonní společnosti prodal padesát.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme