Rovinaté tratě Sáblíková nemusí, přesto si splnila cyklistický sen o Riu

Rychlobruslařka Martina Sáblíková skončila v cyklistické časovce na mistrovství světa dvanáctá, a zajistila si tak účast na olympijských hrách v brazilském Riu v příštím roce. Technicky náročná trať v americkém Richmondu přitom trojnásobné olympijské vítězce z ledových oválů vůbec neseděla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková na Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice.

Martina Sáblíková na Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice. | Foto: Filip Jandourek

„Bylo to prakticky po rovině, hodně proti větru a dost zatáček. To není úplně můj šálek kávy, takže jsem hrozně moc ráda, že se to na této trati povedlo,“ zářila štěstím Sáblíková.

Historicky nejúspěšnější česká zimní olympionička se po nervydrásajícím souboji v redukovaném pořadí zemí o sekundy vtěsnala mezi postupující desítku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy Martiny Sáblíkové po jejím postupu na olympiádu v Riu zaznamenal Jakub Marek

Sáblíková je tak třetí českou sportovkyní, která se po zimních olympijských hrách objeví i na letních. Před ní to dokázaly jen Kateřiny Neumannová a Nash, běžkyně na lyžích a bikerka.

„Je to splněný sen, protože to se opravdu jen tak někomu nepoštěstí. Jsem opravdu hrozně ráda, že můžu být sportovcem, který se tam podívá,“ těší se Sáblíková do Ria.

Chce i na rychlobruslařské MS

Rodačka z Nového Města na Moravě už s trenérem Petrem Novákem řešila i blížící se zimní rychlobruslařskou sezonu. „I v zimě budu jezdit hodně na kole, takže ta příprava bude trošku změněná,“ plánuje Sáblíková.

Trojnásobná olympijská vítězka by ale určitě chtěla na světový šampionát na jednotlivých tratích, které jsou pro ni důležité kvůli zimním olympijským hrám v roce 2018.

Naváže na Kozlíkovou?

Martina Sáblíková bude první českou silniční cyklistkou na olympijských hrách po dvanácti letech. Lada Kozlíková tehdy v Aténách dokončila časovku na vynikajícím pátém místě.

Pokud by se Sáblíková zranila, teoreticky by v Riu mohla závodit i jiná česká cyklistka. Účastnické místo totiž patří Česku, nikoli přímo tomu, kdo ho vyjel.

Jakub Marek, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme