Pět let vězení za pád letadla s hokejisty, na viníka se ale vztahuje amnestie

Pětiletý trest padl u soudu v ruské Jaroslavli za havárii s hokejisty tamního hokejového klubu Lokomotiv. Jediný obžalovaný v celé kauze přesto do vězení nepůjde. Na Vadima Timofějeva z vedení společnosti Jak Servis, která hokejovému týmu zajišťovala leteckou dopravu, se vztahuje amnestie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínkový pochod fanoušků klubu Lokomotiv Jaroslavl

Vzpomínkový pochod fanoušků klubu Lokomotiv Jaroslavl | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

"Trest se promíjí v souvislosti s amnestií, vyhlášenou k 70. výročí vítězství ve druhé světové válce. Záznam o trestu se vymaže," uvedl soudce, který nejprve ohlásil nepodmíněný trest.

V troskách letounu Jak-42 zahynulo před čtyřmi lety 37 lidí, převážně hokejistů klubu Lokomotiv Jaroslavl. Mezi oběťmi byli i tři Češi – Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Jan Marek a slovenský hráč Pavol Demitra.

Vadim Timofějev byl členem nejužšího vedení dnes už neexistující společnosti Jak Servis, která přepravu hokejistů zajišťovala. Podle soudu zanedbal služební povinnosti, když nezajistil dostatečné proškolení pilotů na letadlo Jak-42.

Právě chyba jednoho z pilotů při startu byla podle vyšetřovací zprávy hlavní příčinou neštěstí. Jeden pilot totiž při startovacím manévru začal omylem brzdit.

Timofějev celou dobu vinu popíral. Podle něj šlo o pokus udělat z něj obětního beránka. Příbuzní obětí ho podpořili. Domnívají se, že není jediným a hlavním viníkem leteckého neštěstí.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme