Vláda schválila rozpočet na příští rok, schodek je 70 miliard

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 70 miliard korun. Rozpočet počítá mimo jiné s růstem platů hasičů, učitelů, policistů, zdravotníků či úředníků nebo i s výdaji souvisejícími s aktuální migrační vlnou. Návrh teď projedná sněmovna a musí ho podepsat prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie (ilustrační foto)

Strakova akademie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD vládou schválený rozpočet zajistí ekonomický růst.

Počítá s podporou průmyslových zón v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Mezi priority patří doprava, zvýšení výdajů na výzkum a vývoj, bezpečnost i podpora vzdělávání.

„Na jedné straně snižujeme deficit veřejných rozpočtů, schodek státního rozpočtu, ale na druhou stranu jsme našli dostatek finančních prostředků na to, abychom posílili bezpečnost jak v oblasti policie, tak armády, abychom zajistili finanční prostředky na dobré fungování školství a zdravotnictví, abychom zajistili dostatek peněz pro sociální služby,“ řekl Sobotka.

Se schváleným rozpočtem je spokojený i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO:

„My jsme museli navýšit rozpočet ministerstva vnitra, abychom ochránili bezpečnost našich občanů. Tam došlo k navýšení o pět miliard. Navýšili jsme rozpočet armády. Myslím si, že rozpočet je velmi dobrý.“

Do konce září musí vláda rozpočet poslat Poslanecké sněmovně. Opozice ho kritizuje, třeba podle TOP 09 je schodek 70 miliard moc vysoký. Podle komunistů by měla vláda víc podpořit kraje.

„Vláda je pasivní na příjmové straně. Také zanedbává některé položky ve struktuře výdajů. Myslím si, že by vláda měla aktivněji pomáhat krajům, měla by přispět na podporu domácí poptávky, což jsou především sociální transfery, platy. Podpora růstu jsou i vládní investice, a nejen ty, které natečou do evropských projektů,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Čeká se, že prezident rozpočet podepíše.

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 70 miliard Kč - vývoj od roku 1999 | Foto: ČTK

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme