Na sever Moravy přijel prezident. Po Ostravě a Frýdku-Místku navštíví Třinec a Jablunkov

23. září 2015
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji dnes pokračuje návštěva českého prezidenta. Miloš Zeman svou pracovní cestu po regionu začal v Krajském úřadě v Ostravě.

V sídle krajských úředníků se prezident setkal se starosty, odboráři a vojenskými zálohami. Nechyběla ani tradiční výměna darů. Hejtman obdaroval prezidenta sklenicemi na bílé i červené víno a karafou. Na oplátku dostal koženou peněženku, tašku a opasek.

Z Ostravy prezidentská kolona zamířila do Frýdku-Místku, kde ho na tamním náměstí uvítaly stovky lidí jako například Miroslav z nedaleké Skalice. „Jsme na něho zvědaví a pojedeme i do Vyšních Lhot, protože Skalice je hned z druhé strany kopce,“ říká.

Prezident na pódiu ocenil, že ve Frýdku-Místku funguje MHD zadarmo, a současně připomněl chybějící obchvat: „Doufejme, že jeho stavba bude zahájena příští rok.“

Zemanovi odpůrci si přinesli i trenýrky

Na náměstí ale byli i odpůrci Miloše Zemana. Skupinka asi osmi lidí přišla s červenými kartami a Petr Korč přinesl na tyči i červené trenýrky.

„Respektuji ho jako prezidenta republiky, byl demokraticky zvolen, ale myslím si, že stejně tak jako mají právo přijít občané, kteří ho podporují, tak já mám právo přijít vyjádřit svůj nesouhlas a dovolil jsem si ho vyjádřit tímhletím viditelným způsobem. Nic víc a nic míň za tím není,“ uvedl Petr Korč.

Právě k vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě recesistickou skupinou Ztohoven se prezident při své návštěvě Moravskoslezského kraje vyjádřil vůbec poprvé. Miloš Zeman chce, aby kvůli tomu skončil ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres. Osobně se ho ale akce skupiny Ztohoven nijak nedotkla.

„Mě může urazit jenom inteligent. Ale podívejte se, to je stejná skupina, která kálela v Národní galerii. Ani nevědí, že prezidentská standarta je státním symbolem a netýká se žádného konkrétního prezidenta. Ale samozřejmě že ochranka selhala,“ řekl k incidentu prezident.

Čtěte také

Dnes prezidenta Miloše Zemana čeká například setkání se studenty dvou gymnázií v Českém Těšíně. Navštíví také Třinecké železárny a oficiální středeční program prezident ukončí v Jablunkově. Tam bude Miloš Zeman prvním prezidentem v historii, který město navštíví.

Ve čtvrtek, kdy prezident Zeman pobyt v Moravskoslezském kraji ukončí, má v plánu navštívit Vyšní Lhoty, kde byl nedávno znovuotevřen uprchlický tábor. Prezident se má setkat s vedením obce i s obyvateli.

autor: stj
Spustit audio