Slovensko se bude bránit proti kvótám u soudu, řekl Fico

Slovensko podá u soudu Evropské unie v Lucemburku žalobu proti rozhodnutí o uprchlických kvótách. Řekl to dnes slovenský premiér Robert Fico. Přerozdělování běženců v zemích osmadvacítky včera v Bruselu schválili ministři vnitra členských států Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Slovenský premiér Robert Fico už včera řekl, že země systém kvót nehodlá respektovat.

Dnes po zasedání vlády novinářům řekl, že Slovensko podá žalobu k soudu v Lucemburku. Země prý odmítá v takto citlivém tématu přijmout diktát většiny.

Narážel tak na skutečnost, že o kvótách se rozhodovalo na schůzce ministrů vnitra, kde stačí k přijetí návrhu rozhodnutí kvalifikované většiny.

Slovensko, Česko, Rumunsko a Maďarsko, tedy země, které se stavěly proti systému povinného přerozdělování uprchlíků, tak byly přehlasované.

Znění žaloby chce Slovensko připravit do dvou měsíců. Soudní spor se podle premiéra Roberta Fica netýká jen otázky kvót, ale i budoucího fungování celé Evropské unie.

„Velká přidaná hodnota žaloby, kterou podáme, je, že si nemůžeme si dovolit, aby Evropa fungovala na principu většiny vůči menšině. Potom by velké země rozhodovaly, co se bude dít v malých zemích. Budou nám schvalovat rozpočty, daňové základy. To je konec Evropy. Souboj, do kterého jdeme, se netýká jen kvót, ale i dalšího fungování Evropské unie jako takové,“ uvedl Fico.

Česko odsouhlasení kvót kritizuje, bránit u soudu se však nyní nemíní

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme