Neudělení prověrky je signál. Vratislav Mynář nemůže zastávat pozici kancléře, myslí si Václav Láska

Hradní kancléř Vratislav Mynář podle informací deníku Právo nedostal od Národního bezpečnostního úřadu prověrku nejvyššího stupně. Senátora Václava Lásku by prý spíš překvapilo, kdyby mu prověrka udělena byla.

Václav Láska ze Strany zelených v té souvislosti zmiňuje Mynářovo podnikání i nákup podezřele levné vily. „Navíc nikdy neměl potřebu tyto otázky vysvětlit,“ připomíná.

Vratislav Mynář se tak podle Národního bezpečnostního úřadu nemůže seznamovat s utajenými informacemi. „Je to jednoznačný signál. Nemůže zastávat pozici, jakou zastává, protože nemá důvěru NBÚ,“ shrnuje Václav Láska.

Kritizuje také postoj Radmily Kleslové, která rezignovala na post místopředsedkyně hnutí ANO, a to kvůli „mediální štvanici“. „Kdyby odstoupila s tím, že udělala chybu, ocenil bych to. I když s výhradami,“ uznává Václav Láska. Radmila Kleslová odstoupila poté, co se ukázalo, že pracuje jako poradkyně pro polostátní společnost ČEZ.

„Politička vládní strany si nechá platit od polostátního podniku, aby ho informovala o tom, co dělá vláda,“ diví se Václav Láska a dodává: „ČEZ si tak kupuje vliv, ne informace. Je to obrovský konflikt zájmů.“

Jak Václav Láska hodnotí povinné kvóty přerozdělování uprchlíků mezi země Evropské unie? A co si myslí o možném prolomení těžebních limitů? Také na to se ptala moderátorka Karolína Koubová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio