Podívat se na další smlouvy ČEZu bude stát za to, radí Bělobrádek v kauze Kleslové

23. září 2015

Rezignace Radmily Kleslové na post místopředsedkyně hnutí ANO je novým standardem, tvrdí šéf hnutí Andrej Babiš. Ministr je přesvědčen, že jediné, čeho se paní Kleslová dopustila, je nevhodná komunikace s dozorčí radou ČEZu, jinak je vše její soukromou záležitostí.

Podle šéfa hnutí ANO je v pořádku i to, že od ČEZu měla paní Kleslová pobírat měsíční odměnu 100 tisíc korun a že podle informací Lidových novin si dalšími angažmá v dozorčích radách měla přijít na miliony korun ročně.

„Vzdát se politické funkce ve straně, která není výkonná, je podle mě málo, mělo by to jít dále,“ uvedl v Ranním Plusu předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Podle něj by Kleslová měla vyvodit důsledky i v rámci exekutivy. „Je to zralé i na úvahu, jestli nerezignovat na pozici starostky.“

„Nejde o soukromou záležitost, ale především o skandál vzhledem k ČEZu. A je to problém nejen ANO, ale i sociální demokracie, jejíž členkou paní Kleslová je nebo byla,“ tvrdí vicepremiér.

Ten je přesvědčen, že už jen samotný obsah smlouvy Kleslové s ČEZem je podivný a neadekvátní odměně.

„Jestliže někdo dostává 100 tisíc za to, aby informoval, co se děje na vládě a ve Sněmovně, což jsou otevřené zdroje, tak bude stát za to podívat se i na další smlouvy, které ČEZ má,“ navrhl Pavel Bělobrádek.

Bureš: Tlak na Kleslovou může vést i k další rezignaci

Programový ředitel Transparency International Radim Bureš souhlasí, že vztah politiků a státních firem je vždy problematický, a je negativně vnímán veřejností i médii.

„Dovedu si představit, že tlak na paní Kleslovou bude pokračovat a může vést i k další rezignaci,“ předpověděl aktivista.

Jestliže má politik příjmy ze státní firmy, kterou navíc má v portfoliu jeho stranický šéf, tak to vždy vyvolává podezření, že nejde o normální pracovní vztah, soudí Bureš.

„Buďto někdo má nějaký benefit, za který neodvádí práci, která je potřeba, nebo si i firma může vydržovat politika, aby přes něj dosahovala svých zájmů,“ odhadl ředitel.

Podobných případů jsme v minulosti viděli dost, připomněl aktivista. „ČEZ přes podobné finanční benefity ovlivňovali politiku, anebo je to malá domů pro politika, jako jsme to viděli v některých případech u Českých drah.“

„ČEZ měl a má spoustu finančních vazeb, které působily dojmem, že chce někoho ovlivňovat,“ konstatoval Radim Bureš.

autoři: oci , bum
Spustit audio