Hoaxy můžou sloužit jako výtah k moci. Podívejme se na pana Konvičku, tvrdí zakladatelé webu Manipulátoři.cz

24. září 2015

Pokud pracujete v médiích, můžete docela snadno pozorovat cestu holé zprávy od jejího prvního zveřejnění po vyšperkování různými zpravodajskými servery. I proto založili novináři Petr Nutil a Ondřej Fér web Manipulátoři.cz.

„Původně jsme chtěli udělat studii toho, jak se dělají zprávy,“ vysvětlují. Nakonec se z portálu Manipulátoři.cz stal portál věnující se lživým i pravdivým zprávám a oba tvůrci webu varují před nebezpečím: „Z tragických zpráv se stávají šokující články, které vyvolávají nenávist.“

A tak oba varují před takzvanými hoaxy, lživými zprávami, které mají ambici tvářit se jako pravé. Přitom první motivací k vytvoření hoaxu může být pocit, že jde o legraci. V tomto případě hraje roli lidská tvořivost. „Třeba jako hoax o podřezávání zvířat uprchlíky na jihu Česka. Za touto zprávou stojí konkrétní člověk, který čelí vyšetřování,“ upozorňují.

Za hoaxy může stát také propaganda. V českém internetu se podle jejich slov vyskytuje spousta propagandistických webů. Ondřej Fér a Petr Nutil shodně zmiňují například Aeronet, který vypouští poplašné zprávy. „Tyhle weby jsou pak nekriticky přijímány v internetovém prostoru,“ varují. Hoax navíc podle nich může sloužit jako výtah k moci. „Podívejme se na pana Konvičku,“ upozorňují.

Čtěte také

Hoax není jen neškodná legrace, shodují se hosté Radiožurnálu a moderátorky Lucie Výborné: „Jeho sdílením se můžete dostat do konfliktu se zákonem. A pak je tu také riziko, že ze sebe člověk udělá blbce.“ Návod na ověřování je tedy podle nich jasný: „Zapojte rozum. S fakty si každý může nakládat, jak chce, ale interpretace je na vás.“

Ondřej Fér, spoluzakladatel webu Manipulátoři.cz

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio