Rozporuplná protipovodňová opatření na Malši se stále oddalují

23. září 2015

Chystaná protipovodňová opatření na řece Malši v Českých Budějovicích opět vyvolala spory mezi radnicí a místními obyvateli. Lidé se nechtějí smířit s úpravami, které mají zabránit stoleté vodě. Proti úpravám bojují už dlouhých šestnáct let.

„Já jsem se tu narodila, je to nejhezčí kout v Budějovicích. Kde jinde je taková zeleň? Navíc fundovaní říkají, že to, co chtějí udělat, stejně nemá smysl,“ komentuje Dana Šustová. Plánovaná protipovodňová opatření na Malši ji pobouřila stejně jako mnoho dalších obyvatel, kteří sepsali dokonce i petici.

Byl mezi nimi také Tomáš Mráz z občanské iniciativy Zachraňme Malák. „Podle plánu by mělo dojít k poměrně velkým terénním úpravám, bagrování pravého břehu a louky a vykácení 51 vzrostlých stromů. Žádáme, aby pozastavili realizaci a aby se celá ta kauza ještě otevřela, aby byla nějaká širší veřejná diskuze,“ uvedl.

Zdeněk Lanz žije v Dukelské ulici nedaleko řeky. Při povodni v roce 2002 voda zatopila i jeho dům. Proto s úpravami v úseku od Malého jezu ke Kaplířově ulici souhlasí. „Protože jsem viděl, jak se voda valí do našeho domu, myslím si, že to pomůže,“ řekl.

S výstavbou protipovodňových opatření se mělo začít na konci září. Zastupitelé schválili projekt, ale podle náměstka primátora Petra Holického se ještě stavět nezačne. „Výběrové řízení na zhotovitele sice běží, ale zbývá, aby zastupitelstvo rozhodlo o uzavření několika smluv. Jedná se hlavně o smlouvu o účasti na dotačním programu, podle níž by měl být projekt financován,“ vysvětlil.

Zastupitelé budou o schválení této smlouvy jednat na svém zasedání v polovině října.

Spustit audio