Výbuch v Dobrovici se nemohl stát nahodile, říká šéf inspektorů bezpečnosti práce

23. září 2015

Inspektoři Státního úřadu bezpečnosti práce vyšetřují příčiny výbuchu v lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku. Ten v úterý zranil 14 lidí, z toho dva těžce. Generální inspektor úřadu Rudolf Hahn potvrdil, že se jeho lidé připojili k policii a hasičům, aby příčinu nehody objasnili. A nevyloučil, že vlastníka lihovaru čekají sankce. Vyšetřování exploze ve vlašimské zbrojovce, při které v pondělí zemřeli tři lidé, má na starosti především báňský úřad.

Výbuch v dobrovickém lihovaru se nemohl stát nahodile. V rozhovoru pro Český rozhlas Region to připustil generální inspektor Státního úřadu bezpečnosti práce Rudolf Hahn.

„Čtrnáct zraněných lidí je událost, která se nemohla stát nahodile, alespoň v této chvíli mám důvod si to myslet a pokud skutečně zjistíme porušení předpisů, které se vztahují k bezpečnosti práce, tak je na místě očekávat, že příslušný inspektorát bude v této věci sankčně jednat,″ poznamenal.

Zjistit, co přesně se v úterý ráno v provozu lihovaru stalo, potrvá podle Hahna několik týdnů. „Primárně je místo šetření v zájmu policie, protože tu mohlo dojít například k trestnému činu obecného ohrožení, ale to nechci předjímat. My celou událost budeme šetřit po vlastní linii. Rozhodně neočekávám, že bychom to, co se stalo, věděli během několika dnů. V takových případech je potřeba prozkoumat poměrně rozsáhlou technickou a administrativní dokumentaci a je to spíš otázka několika týdnů, než dojdeme k nějakému závěru,″ uvedl.

Zároveň připustil, že vlastníka lihovaru patrně čekají sankce. Ty podle zákona mohou být až v řádu milionů korun.

Generální inspektor zároveň odmítl, že by jeho lidé nevěnovali provozům jako je zbrojovka, nebo lihovary, pozornost. „Nešťastnou událostí ve Vlašimi se naši inspektoři zatím nezabývají, protože je v šetření Českého báňského úřadu, který se věnuje i oblasti výbušnin. My se v tomto případě zabýváme pouze civilním provozem,″ vysvětlil Hahn.

Ve zbrojovce byli jeho lidé v roce 2011 a v roce 2014. V Dobrovici častěji, a to v letech 2012, 2013 i 2014. „Nechci říct, že všechny tyto provozy v pravidelném měsíčním intervalu navštěvujeme, ale jsou předmětem naší trvalé pozornosti," dodal.

Koncem letošního dubna navštívil dobrovický lihovar i prezident Miloš Zeman při cestě po Středočeském kraji.

autoři: Kateřina Havránková , jum
Spustit audio