EU dá miliardu eur na programy OSN pro běžence. 'Hotspoty' vzniknou do konce listopadu

Zástupci Evropské Unie se na mimořádném summitu shodli na výrazné finanční pomoci uprchlíkům přímo na Blízkém východě. Využít k tomu chtějí Světový potravinový program a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Informoval o tom předseda jednání unijních prezidentů a premiérů Donald Tusk. Pomoc by mohla v přepočtu přesáhnout zhruba 27 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk | Foto: European Parliament

Do konce listopadu začnou podle Tuska v Itálii a v Řecku fungovat takzvané hotspoty, tedy centra, kde budou moci být žadatelé o azyl rychle identifikováni a registrováni.

Tusk oznámil, že lídři EU shodli také na posílené pomoci Libanonu, Jordánsku, Turecku a dalším zemím v blízkovýchodním regionu. Další pomoc bude také záviset na posílené spolupráci těchto státu s unií při řešení migrační krize. Zlepšení životních podmínek lidí, kteří žijí v uprchlických táborech, prý pomůže snížit jejich motivaci, aby odcházeli do Evropy.

Předsedové vlád a prezidenti evropských zemí podle Tuska zastávají shodný názor, že "nynější chaos musí skončit".

Kamiony s chorvatským zbožím nebo značkami nesmějí do Srbska

Číst článek

"Správné řízení a kontrola naší vnější hranice je naší společnou odpovědností," uvedl Tusk. Bylo by podle něj nesprávné veškerou tíži nechat jen na Řecku a na Itálii. Proto summit nabídl veškerou možnou pomoc těmto zemím, včetně právě spolupráce na hotspotech.

Návrhy podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD podporuje i Česko a také na ně finančně přispěje.

„Mám pocit, že ty kroky Evropské unie jsou správným směrem. Ale potřebujeme využít teď zimu k tomu, aby se nastavila opatření přímo na vnějších hranicích Schengenského prostoru, aby už se neopakoval ten chaos, který dneska zažíváme ve střední Evropě,“ uvedl Sobotka.

 

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme