Hřebčín v Kladrubech má zpět původní krásu. Opravy vyšly na 300 milionů

Zrušené tendry, průtahy, policejní razie. I tohle provázelo zásadní rekonstrukci hřebčína v Kladrubech nad Labem za 300 milionů korun. Obnova památky právě skončila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově opravené fasády stájí Františkov

Nově opravené fasády stájí Františkov | Foto: Pardubický kraj

Klíčová rekonstrukce kladrubského hřebčína za 300 milionů korun nešla zrovna hladce. Zrušené tendry, policejní razie, bankrot hlavního dodavatele... A k tomu hrozba ztráty evropské dotace, pokud práce neskončí včas... Neskončily, ale o peníze památka nepřijde. Na konci roku dostal hřebčín devět měsíců k dobru. Týden před vypršením lhůty hlásí hotovo.

„Hotovo. Stáje už jsou obydlené ptactvem,“ říká Lenka Dudová, která rekonstrukci hřebčína připravovala.

Novou fasádu dostalo 22 objektů. Kostel, zámek, kaple i stáje. Změna nejde přehlédnout. Po více než 150 letech hřebčín znovu přiznal barvu.

„Po velké přestavbě, která byla v 19. století, měl zelenou barvu. Takže hřebčín chceme navrátit do jeho původní podoby,“ vysvětluje ředitel kladrubského chovu Jiří Machek.

A začíná také hon na turisty. Čeká je mnohem víc, než jen běžná prohlídka stájí. Nové muzeum, videoprojekce, rozhledna i zámek ve stylu císařovny Sissi.

Císařský hostinec | Foto: Pardubický kraj

Celkově na zámku bude vystaveno na 500 exponátů. Prohlídková trasa zavede turisty také na oratoř sousedního kostela. Umožní jim tak spatřit něco, co si kdysi mohlo dopřát jen pár vyvolených. Císař a jeho rodina.

Původně měla být přestavba hotová už na konci loňského roku. Kvůli skluzu se ale částečná paralýza hřebčína protáhla na 21 měsíců.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme