Bývalý kněžský seminář ve Vidnavě na Jesenicku dál chátrá. Nikdo ho nechce

O bývalý kněžský seminář ve Vidnavě na Jesenicku není zájem. Stát se ho už druhým rokem snaží prodat. Nepodařilo se to Vězeňské službě, a zatím ani Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má areál dva měsíce ve správě. Do prvního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku

Budova bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku | Foto: Andrea Švubová

Miroslav Mikunda je správcem kněžského semináře už 22 let. Většinu času mu dělají společnost jen holé stěny a pár kousků nábytku. A zřejmě to tak ještě nějakou dobu zůstane.

Vězeňská služba koupila před 7 lety areál od církve za 28 milionů korun. Chtěla v něm zřídit nejdříve detenční ústav pro nebezpečné zločince, později káznici. Z plánů ale sešlo a po amnestii v roce 2013 se stal areál nepotřebným majetkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bývalý kněžský seminář ve Vidnavě není zájem, všechny pokusy zatím skončily neúspěchem. Na místě natáčela redaktorka Andrea Švubová

Nepodařilo se ho prodat ani výrazně pod cenou, všechny čtyři pokusy skončily fiaskem. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových má seminář ve správě od letošního srpna.

„V prvním kole výběrového řízení na areál ve Vidnavě byla vyvolávací cena něco přes 10 milionů korun. Bohužel žádná nabídka nepřišla,“ říká mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Úřad teď připraví druhé kolo. „V některých případech cenu snižujeme, v některých případech ne. Prozatím o vyhlašovací ceně nebylo rozhodnuto,“ dodává mluvčí.

Miroslav Mikunda zatím o svou práci správce nepřijde. Nechat obří budovu bez dohledu by bylo velké riziko. „Seká se tráva. Když děcka rozbijí okna, tak se zasklívají. A nějaké ty drobné opravy,“ popisuje.

Stejně jako většina místních ale nevěří, že si rozsáhlý komplex někdo koupí. „Silně pochybuji. Ono se to dá spravit, tam je všechno funkční – topení, voda, plyn. To není zdemolované, zdevastované. V rámci možností opravy se dá budova zprovoznit. Ale musel by být investor,“ poznamenává správce.

Další kolo výběrového řízení plánuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových možná už v říjnu.

Andrea Švubová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme