Chovanec varuje před další vlnou migrantů, kvóty prý nebudou fungovat

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD varoval před další migrační vlnou. Na sněmovním evropském výboru řekl, že by do Evropy mohly na jaře zamířit další miliony lidí. Povinné kvóty pro přerozdělení uprchlíků nebudou podle šéfa resortu v praxi fungovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Jakub Dospiva | Zdroj: ČTK

Další migrační vlna se může podle Chovance zvednout na jaře, Evropa má šanci udělat různá opatření do konce roku. Jen v tureckých táborech je připraveno na cestu do Evropy dalších 750 000 lidí, uvedl ministr.

V samotné Sýrii je podle něho 7,6 milionu vnitřních přesídlenců, ambici zapojit se do tamních bojů bude mít Rusko. Konflikt se může vyhrotit a tito lidé se můžou rozhodnout opustit Sýrii, podotkl Chovanec.

Česko není cílovou zemí běženců. V zařízeních pro migranty je nyní podle ministra až 1556 míst, z nich je 876 obsazeno. Většina z ubytovaných, víc než 660, jsou muži, dětí je přes 150. Převažují Syřané. Podle ministra se připravuje otevření dalších dvou zařízení, ještě letos v Drahonicích a příští rok v Bálkové. Jejich kapacita bude 400 míst. Nynější počet míst je 35 procent stavu 90. let.

Pochybnosti o kvótách trvají

Ke kvótám pro přerozdělení běženců, které schválili navzdory odporu některých zemí včetně Česka unijní ministři vnitra v úterý, Chovanec uvedl, že Česko nemá možnost ani právo azylanty držet, když chtějí do Německa.

Není navíc podle něho ani jasné, jak budou z Itálie a Řecka do Česka převezeni. „Realizace tohoto plánu je prakticky nemožná,“ řekl. Podle něj hrozí i žaloby ze strany běženců.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza upozornil, že Česko nebude muset přijmout každého běžence. Každá země včetně Česka podle něj bude mít právo bezpečnostní kontroly.

Jednání představitelů Evropské unie, má-li přispět k řešení současné krize, bude muset vzít v úvahu i politiku světových velmocí USA a Ruska a hledat východisko v Sýrii spolu s nimi | Foto: ČTK/AP Markus Schreiber

„Budeme mít v registračních centrech české bezpečnostní odborníky, kteří budou s těmi lidmi provádět pohovory, budou zjišťovat jejich minulost. Ve chvíli, kdy budeme mít jakoukoli pochybnost, kdy bude jakékoli potenciální riziko, že nevíme, kdo ten člověk doopravdy je, tak máme právo veta a takový člověk do ČR nepřijde,“ řekl Prouza.

„Budou muset poskytnout České republice nějaký seznam realokovaných osob, budou nám muset umožnit s nimi mluvit, budou muset umožnit bezpečnostní sken těchto lidí. Jsme na začátku celého procesu. Já si netroufnu říct, kdy to může začít, ale obávám se, že do konce roku to nebude, ale uvidíme,“ poznamenal ministr vnitra. Kvůli kvótám už vznikla i pozice tzv. styčného důstojníka.

Česko se proti nyní dohodnutým kvótám bránit nebude. „Skutečný boj přijde, pokud se Evropská komise pokusí navrhnout trvalý přesídlovací mechanismus,“ uvedl státní tajemník.

„Nejsme proti solidaritě, nejsme proti tomu, abychom pomáhali,“ zdůraznil Chovanec. Například Řecko podle něho na nabídky nereagovalo. Do Maďarska dodalo Česko stany a nyní jedná o zapůjčení nákladních vozidel.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

Prouza před poslanci zopakoval, že k českým prioritám patří ochrana vnější hranice EU, vytvoření hotspotů nebo zlepšení návratové politiky. Podle něj je ale otázkou, zda zlepšení návratové politiky bude technicky a finančně možné. Upozornil na různé triky, kterými se cizinci snaží deportaci vyhnout.

Chovanec zmínil i sebepoškozování nebo to, že takového člověka musí hlídat v letadle čtyři až šest policistů. Ministr si nedokáže představit, jak by bylo možné deportovat tisíce nebo desetitisíce lidí. Rozlišovat mezi ekonomickými a politickými migranty je přitom podle něho nutné.

EU dá miliardu eur na programy OSN pro běžence. 'Hotspoty' vzniknou do konce listopadu

Číst článek

Opozice vládu za postoj k migrační krizi a kvótám kritizuje. „Podle našeho názoru by se vláda měla připojit ke slovenské vládě ­– měla by právně napadnout rozhodnutí Rady a měla by také vyslat signál, že toto opatření nebude realizovat,“ řekl europoslanec Jan Zahradil z ODS.

Manželka bude jen jedna

Ve výboru se debatovalo i o tom, jak bude Česko řešit případy, když uprchlík přijde se třemi manželkami. Předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) upozornil na to, že taková polygamie není v tuzemsku legální.

„Tři ženy české právo nezná. Bavíme se o manželkách, ne o faktickém stavu,“ podotkl Tomáš Haišman z ministerstva vnitra. Za zákonnou manželku budou podle něho úřady pokládat tu, jež bude zapsána jako první.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme