Katalánsko se chystá na volby. Rozhodnou o nezávislosti nebo budoucnosti v rámci Španělska

V severošpanělské provincii Katalánsko sílí volání po rozchodu s Madridem. Jak reálná je možnost, že se Katalánsko nakonec odtrhne od zbytku Španělska, napoví nedělní volby do místního parlamentu. V Barceloně před klíčovým hlasováním finišuje kampaň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katalánsko se chystá na víkendové volby

Katalánsko se chystá na víkendové volby | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Strany usilující o nezávislost se snaží získat voliče především finanční argumentací. Připomínají lidem, že většina daní z Katalánska jde centrální vládě do Madridu, odkud se zpět do Katalánska dostane jen malá část z toho, co se zde vybere.

Hrají také na vlasteneckou strunu. Například předseda regionální vlády Artur Mas na shromážděních často opakuje, že si Katalánci nenechají vše diktovat z Madridu. Chtějí rozhodovat o využívání peněz, které se zde vyberou sami.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Katalánsku vrcholí kampaň před víkendovými regionálními volbami. Na místě ji sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Často se mluví i o uznání Katalánců jako národa, což v současné španělské ústavě není zakotveno. Katalánci proto volají po změně.

Dnes se sice katalánština učí vedle kastilské španělštiny ve školách, Katalánci ale chtějí jistotu, že tomu tak bude i nadále.

Chtějí také, aby je Madrid nepřehlížel. Když se loni konalo neoficiální hlasování o nezávislosti, Madrid ho odmítl uznat a nijak se tím nezabýval.

Katalánští separatisté mají podle odborníků šance ve volbách uspět. Vytvořila se totiž zvláštní koalice umírněných konzervativců a radikální levice. Koalice, která si říká ‚Pro ano‘, by mohla podle posledních průzkumů získat asi 40 procent hlasů.

Kandidáti koalice slibují, že když získají přes polovinu křesel v regionálním parlamentu, do roka a půl by mohli jednostranně vyhlásit nezávislost na Madridu.

Na volebním výsledku se ale může výrazně podepsat volební účast.

Katalánsko se chystá na víkendové volby | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme