Česká unie sportu plánuje finančně podpořit 500 závodů pro širokou veřejnost

Cyklistické nebo běžecké závody, fotbalové turnaje nebo třeba i závody dračích lodí. V projektu České unie sportu ‚Sportuj s námi‘ bylo v minulém roce několik set různých akcí po celé republice, které přilákaly desetitisíce závodníků. Teď bude unie podporovat na 500 závodů pro širokou veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolik má stát dávat peněz do sportu? O tom mluvil předseda České unie sportu Miroslav Jansta

Kolik má stát dávat peněz do sportu? O tom mluvil předseda České unie sportu Miroslav Jansta | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Téměř třicet milionů korun vydala Česká unie sportu minulý rok na podporu malých i známějších závodů po celé republice a vzhledem k jejich množství ani neměla důvod své vlastní vytvářet, připomíná předseda unie Miroslav Jansta.

„Nejde nám o to, abychom vymýšleli už vymyšlené. Ve sportu je vytvářeno všechno zezdola a lidi si sami poradí. Ale neporadí si s financováním, takže se snažíme řádově desetitisíci přispět do 500ti akcí, které zaštiťujeme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Snažíme se řádově desetitisíci přispět do 500ti akcí, které zaštiťujeme, říká předseda České unie sportu Miroslav Jansta

Těch je i několik za den, třeba v sobotu Festival dračích lodí ve Znojmě, běžecká Borovinská desítka v Třebíči, nebo plavecké závody v Kopřivnici. Zájem o pomoc ze strany organizátorů byl o mnoho větší, než loni.

„Přišlo nám 850 přihlášek a podle kritérií jsme vybrali nejenom mládežnické akce, které preferujeme, ale akce pro všechny věkové skupiny, aby se na nikoho nezapomnělo. A potom akce ze všech druhů sportu po celé republice,“ připomíná generální sekretář unie Jan Boháč.

Libuje si, jaký efekt dosavadní turnaje a závody měly, tedy že propagace závodů pomohla zvýšit počet startujících a tím i počet aktivních sportovců.

 

„Z celé republiky máme pozitivní ohlasy, že to pomohlo zvýšit účast a hlavně zkvalitnit organizaci. O to nám šlo. Proto jsme střešní organizace, abychom pomáhali těm, kteří nás zvolili,“ říká Miroslav Jansta, podle kterého Česká unie sportu dává do projektu přibližně 25 procent ze svých zisků.

Jansta zároveň zmínil, že podle vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok půjde na sport 3,5 miliardy korun. Je to o půl miliardy více než pro letošek, ale potřeba by byl minimálně dvojnásobek.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme