Severočeši opět přicházejí na chuť produktům malých místních značek

25. září 2015

Popularita piv vařených malými pivovary na severu Čech stejně jako v celé republice raketově roste. Každý rok přibude na pivní mapě Česka několik malých místních pivovarů a minipivovarů. Konkurují tak stále úspěšněji velkým nadnárodním pivovarnickým koncernům, které dodávají na trh takzvané europivo, tedy chuťově sjednocené pivo, vařené ve velkém množství.

A zdá se, že Češi začínají vyhledávat pivo uvařené podle tradičních postupů. Potvrzuje to jednak to, že malé pivovary dodávají zákazníkům stále více piva a zakládají se i pivovary nové. A to i na severu Čech. Loni na podzim k nim přibyl i pivovar ve Cvikově na Českolipsku.

Ředitel cvikovského pivovar Viktor Tkadlec si vysvětluje tento vývoj především příznivějšími cenami na trhu, díky kterým se výroba piva vyplatí právě i středním a malým pivovarům. Důležitá je i chuťová pestrost místních piv a tradiční způsob jejich přípravy, míní.

„Zákazníci se vracejí k poctivému, tradičnímu pivu vyrobenému klasickou technologií. Malé pivovary, když vyrábějí pivo, tak je desítka je opravdu desítka, dvanáctka opravdu dvanáctka - od začátku do konce, tedy od vaření až po stáčení. Pokud lidi jsou ochotní dnes zaplatit za pivo nějakou přijatelnou cenu pro výrobce, tak je tady prostor pro klasickou regionální výrobu,“ říká ředitel pivovaru Cvikov Viktor Tkadlec.

autor: David Hamr
Spustit audio