Stoupenci nezávislosti jsou v Katalánsku viditelnější. Odpůrci se drží zpátky

Španělsko prý brání Kataláncům v budování lepší budoucnosti, a ti by si proto měli vládnout sami. Hlasy po nezávislosti v bohaté provincie na severovýchodě Španělska se z Barcelony ozývají stále silněji. Na tuto neděli proto tamní vláda vypsala předčasné regionální volby. Zdaleka ne všichni Katalánci však touží po vlastním státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katalánsko před hlasováním o nezávislosti. Na snímku aktivistka, která je pro nezávislost regionu

Katalánsko před hlasováním o nezávislosti. Na snímku aktivistka, která je pro nezávislost regionu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Poslední hodiny předvolební kampaně se spojily s lidovou slavností v centru Barcelony.

Katalánci oslavovali Milosrdnou Pannu Marii, patronku města, a politické strany vsadily na to, že si lidé víc všimnou plakátů v metru a na ulicích.

Pro koalici umírněných konzervativců a radikální levice, která si říká Společně pro Ano (Junts Pel Sí), horovala na náměstí Plaza Catalunya vlastenecká organizace Národní katalánské shromáždění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nálady Katalánců před hlasováním o nezávislosti přiblížil z Barcelony zpravodaj ČRo Pavel Novák

Její předseda Jordi Sánchez je přesvědčen, že vláda v Madridu už hodně dlouho zaujímá ke Katalánsku přehlíživý postoj a ignoruje jeho potřebu se rozvíjet. Snaží se podle něj upravit zákony, které zaručují vyučování katalánštiny ve školách jako oficiálního jazyka vedle kastilské španělštiny.

„Lidé došli k závěru, že španělská vláda nechce uznávat autonomní pravomoc katalánské samosprávy. Věříme, že většina občanů Katalánska je pro to rozejít se se Španělskem,“ říká Jordi Sánchez.

Organizace, které propagují setrvání Katalánska uvnitř Španělska, ale varují před následky osamostatnění provincie.

„Zmatek, bezvládí a hospodářská krize,“ obává se majitel designérské firmy Juan Mellen a s ním prý i další malí podnikatelé.

Katalánsko před hlasováním o nezávislosti. Na snímku Juan Mellen z občanského sdružení Societat Civil Catalan, které se staví proti separatistickým snahám | Foto: Pavel Novák

Pan Juan je členem občanského sdružení Societat Civil Catalan, které se staví proti separatistickým snahám některých katalánských politiků. Podle něj si rozchod se Španělskem zdaleka nepřeje většina Katalánců.

„Většina obyvatel Katalánska, kteří nejsou pro nezávislost, má strach dát najevo svůj názor, aby se to o nich třeba nedozvěděli v zaměstnání nebo jejich přátelé. Proto není vidět tak agresivní kampaň proti nezávislosti jako ta pro oddělení od Španělska,“ říká.

Podle Juana Mellena se dnešní situace v Katalánsku podobá prvním rokům po pádu diktátora Franka. Buď jde člověk s davem a je pro nezávislost, nebo ho označí za fašistu.

Jak velkou mají strany usilující o rozchod se Španělskem podporu, ukáže nedělní hlasování.

Vývoj podpory politickým stranám, usilujícím o odtržení Katalánska od Španělska | Foto: ČTK

Katalánsko před hlasováním o nezávislosti. Na snímku autobus s agitačním plakátem | Foto: Pavel Novák

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme