Do Chebu míří další významný investor. Čínská firma nabídne 300 nových pracovních míst

25. září 2015

V chebském průmyslovém parku byla tento týden symbolicky zahájena výstavba nové výrobní haly předního světového producenta komponentů pro automobilový průmysl, čínské společnosti BWI Group. Výroba tlumičů a brzdových systémů by měla přinést v první fázi 300 pracovních míst. Se zahájením výroby se počítá na počátku roku 2017.

„Je to výsledek naší společné práce a dvouletého jednání o umístění investice v chebské průmyslové zóně. Tam se v současnosti nachází už 12 různých společností. BWI je velmi významná globální firma s mnoha pobočkami po celém světě, takže její příchod do Chebu je skvělou zprávou, zejména díky novým pracovním místům,“ uvedl starosta Chebu Petr Navrátil.

Společnost BWI Group se zabývá především výrobou tlumičů a brzdových systémů. Podle prezidenta společnosti Jiang YunAna mají většinu odběratelů z Německa a dalších států západní Evropy. To je také jeden z důvodů, proč se nový závod rozhodli umístit právě do Chebu. Průmyslová zóna nabízí podnikatelům strategické umístění s ohledem na výbornou dostupnost kvalifikované pracovní síly i napojení na dálnici do Německa.

„Z Chebu se dostanete do Mnichova či Norimberku za pár hodin. Další výhodou chebské zóny je možnost růstu. Věřím, že tento fakt byl rozhodující i pro společnost BWI, která s možností expanze počítá do budoucna,“ sdělil generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko Pavel Sovička.

Slavnostní zahájení výstavby nové výrobní haly v chebské průmyslové zóně

Společnost BWI bude v chebském závodě vyrábět pasivní tlumiče pro vyšší řady vozidel BMW, Volvo, Audi nebo Opel. Závod by měl být dokončen v polovině příštího roku. V první fázi nabídne 300 pracovních míst. BWI však uvažuje o další expanzi, díky které by se toto číslo mohlo až zdvojnásobit. Nábor pracovníků do výroby by měl být spuštěn na začátku příštího roku.

Budovanou výrobní halu bude vlastnit česká skupina Accolade. „BWI ji budeme dlouhodobě pronajímat. Očekávám, že v našem chebském parku brzy přivítáme i další nové investory,“ řekl předseda představenstva skupiny Accolade Milan Kratina.

První etapa chebského průmyslového parku je téměř plně obsazena. Práci už tady našla více než tisícovka lidí. Před nedávnem město dokončilo budování inženýrských sítí a páteřních komunikací pro druhou etapu. Náklady činily přibližně 43 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio