Mluvčí skupiny Ztohoven označil Miloše Zemana za provinčního dědka. Tropí diplomatické škody, myslí si

V sobotu 19. září zavlály na Pražském hradě obrovské rudé trenýrky. Nahradily prezidentskou standartu, která se ztratila. Za celou akcí stojí umělecká skupina Ztohoven.

Po proniknutí členů skupiny Ztohoven na střechu Pražského hradu v přestrojení za kominíky se mluví o zabezpečení sídla prezidenta, jenže podle Petra Žílky, mluvčího zmíněné umělecké skupiny, je potřeba vzít v potaz spíš rudou barvu trenek, které nad Prahou zavlály.

„Je třeba mluvit o bezpečnostních rizicích spojených s Milošem Zemanem a jeho poradci. Jedním z nich je Zdeněk Zbytek, osoba napojená na ruské oligarchy. Nebo pan Mynář,“ připomíná a současně upozorňuje: „To jsou bezpečnostní rizika dokonce pojmenovaná BIS.“

Podle něj se hovoří o vztahu Miloše Zemana k diktátorským zemím, což evokuje rudá barva trenek. Záměna státního symbolu pak otevírá otázku, co je česká státnost a jaká je její pozice v Evropě.

Čtěte také

Reakce týkající se zajištění bezpečnosti Pražského hradu považuje za zástupné. „Státní moc tak obnažuje své slabé stránky,“ myslí si Petr Žílka, podle jehož mínění by měl Pražský hrad zůstat otevřený veřejnosti i proto, že je financován z daní.


Petr Žílka odmítá srovnání Pražského hradu s Bílým domem
„Chcete srovnávat Pražský hrad s Bílým domem, sídlo provinčního dědka se sídlem amerického prezidenta? To je úplně něco jiného,“ domnívá se.

Paralelu vidí v zahraničí. „Stačí se podívat na historii Westminsteru, kde došlo opakovaně k průniku aktivistů a nikdy nenásledovaly hysterické reakce,“ poukazuje. Český prezident navíc podle jeho mínění není exponovanou osobností, aby mu hrozilo nebezpečí. „Miloš Zeman nikoho nezajímá. Je jen nástrojem několika mocenských kruhů, jak se dostat do evropské politiky a jak rozšiřovat diktátorské tendence z Východu na Západ. Ale jen nástrojem,“ upozorňuje.

Česko je členem Evropské unie, proto má důležité slovo v Evropě. „Miloš Zeman tam jako zástupce může a tropí hodně diplomatických škod. O tom není třeba hovořit, to všichni dobře víme,“ míní Petr Žílka v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio