Maďarsko staví zábrany na hranici se Slovinskem. Nasadí i těžkou techniku

Maďarské jižní hranice by mohla střežit těžká armádní technika a tisíce vojáků. Řekl to náčelník generálního štábu maďarské armády Tibor Benkö. Maďarsko taky pokračuje ve stavbě bezpečnostního plotu na hranici s Chorvatskem a staví provizorní zábrany na hranicích se Slovinskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďaři staví na své hranici plot

Maďaři staví na své hranici plot | Zdroj: Reuters

Tisíce vojáků v minulých dnech na hranicích cvičily a z oblasti se nebudou stahovat. Maďarský parlament také nedávno armádě schválil použití nesmrtících prostředků, jako jsou gumové projektily nebo slzný plyn.

Některá média si čerstvé signály zevnitř maďarské armády vysvětlila tak, že Maďarsko pošle na hranice tanky. Takové informace ale spolupracovník ČRo v Maďarsku Gregor Martin Papucsek nepotvrdil.

„O tancích nikdo nemluví, zřejmě došlo k nedorozumění při překladu. Ale v takto hektických situacích se nejednou stává, že i světová média přeloží nebo si vykládají určité věci zcela jinak,“ řekl Papucsek.

Kvůli uprchlické vlně se Maďarsko dostalo i do diplomatické roztržky se sousedním Rakouskem, které přebírá od Maďarska uprchlíky.

Maďarský premiér Viktor Orbán si údajně kvůli tomu vyměnil i pár ostrých slov s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem na středečním summitu v Bruselu.

Faymann s Orbánem se dnes scházejí ve Vídni. Důkazem napjatých vztahů je i to, že si po jednání nenaplánovali žádné společné vystoupení pro média.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme