Zpravodaj ČRo: Syrské uprchlíky žene z Jordánska do Evropy beznaděj i nedostatek peněz

Středeční unijní summit odhlasoval nejen nové kvóty pro přijímání uprchlíků, ale také zvýšení finanční pomoci zemím, ze kterých míří lidé do Evropy nejčastěji. Podle vrcholných evropských politiků má toto opatření odradit další běžence od hledání azylu v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syřané v Jordánsku hodně využívali potravinovou pomoc ve formě kuponů

Syřané v Jordánsku hodně využívali potravinovou pomoc ve formě kuponů | Zdroj: Reuters

Evropské státy například slíbily až miliardu eur Turecku, kde žijí asi dva miliony Syřanů. Zhruba milion syrských uprchlíků žije také v Jordánsku.

Finanční potíže jsou podle zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka opravdu jedním z důvodů, proč Syřané uvažují o tom, že Jordánsko opustí a vydají se dále na cestu.

Syrští uprchlíci totiž nesmějí v Jordánsku vůbec pracovat. Policie černou práci velice tvrdě postihuje – například tím, že běžence vyhostí zpátky do Sýrie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak žijí syrští uprchlíci v Jordánsku, zjišťoval blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Mnohým lidem také po několika letech strávených v azylu docházejí úspory, které si třeba ze Sýrie přivezli. Další prostředky se snaží získat prodejem svého majetku.

Uprchlíci v Jordánsku často záviseli na potravinové pomoci ve formě kuponů, které distribuoval Světový potravinový fond. Ten ale 1. července pomoc zcela zastavil, protože mu docházely peníze.

„Alespoň obnova této potravinové pomoci by Syřanům v Jordánsku hodně ulehčila život. A určitě by jim pomohly také příspěvky na bydlení nebo dopravu dětí do škol,“ upozorňuje zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Myslí si proto, že finanční injekce do zemí, jako je Turecko nebo Jordánsko, by skutečně mohla alespoň částečně odradit uprchlíky od cesty do Evropy. Ovšem pouze ty, kteří se chystají odejít z materiálních důvodů.

Kromě peněz totiž syrské uprchlíky trápí také čas. Mnozí jsou v Jordánsku už čtvrtým rokem a celý pobyt považovali jen za dočasný. Konflikt v Sýrii se ovšem vleče a jeho konec je v nedohlednu, lidé proto ztrácejí naději, že se z azylu brzy vrátí, a hledají místo, kde by mohli začít nový, normální život.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme