Černou díru v centru naší Galaxie zřejmě “navštívil” masivní prašný objekt

25. září 2015

Tři astronomické družice, pozorující vesmír v oboru rentgenového záření, zpozorovaly v posledním roce citelné zvýšení aktivity zdroje rentgenového záření, spojeného se supermasivní černou dírou v centru Mléčné dráhy. Existuje teoretická možnost, že příčinou změny je setkání této černé díry s objektem plným prachu, který astrofyzikové zatím označili jako G2.

Zdroj rentgenového záření v centru Mléčné dráhy, viditelný v souhvězdí Střelce, je označován jako Sagittarius A*. Jeho pozorování se v posledním roce věnovaly dvě astronomické družice NASA (Chandra X-ray Observatory a Swift) a jedna astronomická družice Evropské vesmírné agentury ESA (XMM-Newton). Zatímco v předchozích 15 letech produkoval rentgenový zdroj Sgr A* prudká zjasnění asi jednou za 10 dní, v posledním roce se frekvence těchto zjasnění zvýšila zhruba desetkrát. Bylo tedy možno pozorovat zhruba jedno zjasnění denně.

Vědci si však zatím nejsou jisti, zda se jedná o jev pravidelný, způsobený nějakým vlastním mechanismem v okolí černé díry samotné, nebo o výjimečnou událost, způsobenou průletem velkého prašného oblaku G2 v blízkosti tzv. akrečního disku černé díry v roce 2014. Objekt G2 byl nedaleko zdroje Sgr A* poprvé pozorován v roce 2011. V druhém případě by možná došlo k zachycení a pohlcení velkého množství prachu objektu G2 v “gravitační studni” černé díry, k obohacení jejího akrečního disku velkým množstvím další hmoty, resp. ke zvýšení jeho energie, což by mělo za následek stimulaci rentgenového zdroje, který je dynamikou akrečního disku živen.

Nejistota je způsobena hlavně tím, že v minulosti nebyla pozorování zdroje Sgr A* tak častá jako v posledním roce a nevíme tedy, zda podobný jev nenastal už vícekrát v minulosti. Zajímavá je navíc okolnost, že objekt G2 nebyl blízkým průletem kolem černé díry vážněji rozrušen a většina jeho materiálu pokračovala v letu dál v podobné formaci. To by svědčilo o možnosti, že nejde o jednoduchý oblak prachu a plynu, ale spíše o velmi masivní hvězdu, která za sebou táhne rozsáhlou prašnou obálku. Další pozorování nám ukážou, zda je přiblížení objektu G2 k černé díře opravdu v kauzálním vztahu se zvýšenou aktivitou rentgenového zdroje Sgr A*, ke které došlo o několik měsíců později, nebo jde jen o náhodnou shodu okolností.

Tři astronomické družice, pozorující vesmír v oboru rentgenového záření, zpozorovaly v posledním roce citelné zvýšení aktivity zdroje rentgenového záření, spojeného se supermasivní černou dírou v centru Mléčné dráhy

Akreční disk kolem černé díry

Černá díra, která je obklopena dostatkem materiálu v mezihvězdném prostoru, tuto hmotu do sebe vtahuje a zároveň ji urychluje, přičemž se kolem ní vytvoří rychle rotující hmotný disk, kde dochází k intenzivním srážkám urychlovaných hmotných částic. Částice se pak prudce zahřívají a intenzivně září v rentgenovém oboru elektromagnetického spektra.

Objekt G2 byl nedaleko zdroje Sgr A*  poprvé pozorován v roce 2011

Zdroje: Chandra X-ray observatory, Astronomy.com, Discovery News, AstroWatch, Cosmos magazine, Physics-Astronomy, SEN, Phys.Org 1, Phys.Org 2, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio