Do Brna přijedou jazzové špičky

25. září 2015

Brno žije jazzem: alespoň to tak vypadá při pohledu na doposud zveřejněné programy brněnských jazzových klubů a festivalů. Do jihomoravské metropole na podzim zavítají Avishai Cohen, Kurt Rosenwinkel, Kurt Elling nebo Ambrose Akinmusire.

Zavedenou řadu jazzových koncertů má třetím rokem Filharmonie Brno. I letos je jejím dramaturgem Vilém Spilka, který pro „filharmonickou“ sérii vybírá spíše komornější podoby jazzu (sólo, dueta), případně fúze s world music. Novou generaci francouzských akordeonistů zde reprezentuje Daniel Mille. Věnuje se i jazzu, v Brně nicméně chystá recitál s cellistou Grégoire Kornilukem, který bude inspirován argentinským tangem (Besední dům, 19. 10.). V rámci stejné dramaturgické řady vystoupí tamtéž i známý americký kytarista Kurt Rosenwinkel, a to neobvykle čistě sólově (Besední dům, 24. 11.).

Náhrada za Basieho orchestr

Na 8. ročníku festivalu Moravia Music Fest měl na podzim vystoupit věhlasný Count Basie Orchestra, který však z důvodu zrušení evropského turné nakonec v Brně nezahraje. Do náhradního programu však bleskurychle naskočili Anna Maria Jopek a Kurt Elling. Oba vokalisté vystoupí v rámci jednoho večera, 3. 11. v SONO Centru. Spojení Kurta Ellinga s Annou Mariou Jopek je více než logické vzhledem k jejich vzájemnému uměleckému obdivu. Kurt Elling dokonce na své nové album převzal její píseň Me Jedyne Niebo.

Příznivce elektro jazzové fúze v rámci Moravia Music Festu potěší koncert Electro Deluxe (Metro Music Bar, 2. 10.), kteří letos excelovali na letním festivalu Colours of Ostrava. Tradičnější podoby jazzu v rámci festivalu představí koncerty tria Otto Hejnice nebo Vojtěcha Dyka s B-Side Bandem.

02458932.jpeg

Méně propagovanou, ale neméně atraktivní je koncertní série Jazz On, která se opět koná v brněnském klubu Alterna. Vrcholem festivalu je vystoupení amerického trumpetisty Ambrose Akinmusireho (13. 10.). Ten již ve 25 letech vystupoval po boku takových jmen jako Vijay Iyer, Aaron Parks nebo Esperanza Spalding. U Blue Note vydal dvě alba, When The Heart Emerges Glistening a The Imagined Savior Is Far Easier To Paint.

Dalšími pozvanými jsou vídeňští elektronici Kompost3 (1. 11.), newyorské Mike Parker's Trio (25. 10.) nebo improvizační seskupení MAdHAs (CZ/SWE/DK), která se inspiruje avantgardní skandinávskou scénou (29. 11.).

Cohen s filharmonií

Letos už potřetí vystoupí v Česku také basista Avishai Cohen (30. 11., Bobycentrum). Na koncertě jej doprovodí nejen vlastní trio s klavíristou a bubeníkem, ale i pětapadesátičlenný orchestr Filharmonie Brno. „Avishai napsal a nechal zaranžovat své vlastní skladby, jež proplétají nejrůznější vrstvy rytmů či hudebních vlivů, mísí sefardské zpěvy s klezmerem, jazzem i tepající brazilskou bossa novou,“ vysvětluje promotér Vilém Spilka. O orchestrální aranže Cohenových skladeb i jazzových standardů se postaral americký aranžér Robert Sadin, který bude současně i dirigentem brněnského koncertu.

Příznivce volněimprovizační scény v Brně potěší společný dvojkoncert kapel Bergljot (NO/CZ) a Mural (NO/AU), který proběhne 14. října ve Fóru pro architekturu a média. Koncert se koná v rámci festivalu ITCH MY HA HA HA, který v Brně dlouhodobě rozvíjí a podporuje nemainstreamovou hudební scénu.

Pozoruhodnou koncertní řadou je již tradiční Jazz Brno, která se koná ve Staré Pekárně. Tváře tohoto festivalu se sice neobjevují na prvních stranách hudebních časopisů, přesto stojí za pozornost: zahraje zde např. mezinárodní hip hop & soulový projekt Soul Resolution (8. 10.), kvintet americké zpěvačky Aubrey Johnson (13. 10.), přední izraelský saxofonista Shauli Einav s českou rytmikou (3. 11.) nebo world-jazzový Afropean Project (D/FR./CZ), v němž hraje pianista Vít Křišťan (17. 11.).

02272861.jpeg

Jazzový podzim v Brně – výběr koncertů2. 10. Electro Deluxe (Metro Music Bar)8. 10. Soul Resolution (Stará pekárna)12. 10. Otto Hejnic Trio (Metro Music Bar)14. 10. Bergljot, Mural (Fórum pro architekturu a média)13. 10. Ambrose Akinmusire (Alterna)13. 10. Aubrey Johnson Quintet (Stará pekárna)19. 10. Daniel Mille, Grégoire Korniluk (Besední dům)25. 10. Mike Parker's Trio (Alterna)1. 11. Kompost3 (Alterna)3. 11. Anna Maria Jopek, Kurt Elling Quintet (Sono Centrum)3. 11. Shauli Einav Quartet (Stará pekárna)17. 11. Afropean Project (Stará pekárna)24. 11. Kurt Rosenwinkel (Besední dům)29. 11. MAdHAs (Alterna)30. 11. Avishai Cohen Trio a Filharmonie Brno (Bobycentrum)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.