Mynář potvrdil, že nedostal bezpečnostní prověrku. Na Hradě by mohl zůstat v jiné funkci

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Potvrdil to na webových stránkách Hradu. Prezident Miloš Zeman mu doporučil, aby se proti rozhodnutí odvolal. Pokud ani tak neuspěje, na postu kancléře skončí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„V současné době se seznamuji s podrobnostmi rozhodnutí. Po důkladném prozkoumání se rozhodnu o dalším postupu. S velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že podám do rukou ředitele NBÚ rozklad,“ napsal Mynář.na stupeň přísně tajné

„Do doby, dokud nebudou využity veškeré prostředky opravného charakteru, tak zůstávám dále kancléřem,“ potvrdil Mynář v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měl by kancléř Mynář odejít? Rozhovor se členy ústavně-právního výboru Sněmovny Janem Chvojkou z ČSSD a Martinem Plíškem z TOP 09

Pokud by ale prověrku definitivně nedostal, prezident ho na postu vymění, připomněl Zemanův slib jeho mluvčí Jiří Ovčáček. To ale nemusí být úplný konec Mynářovy kariéry na Hradě.

„K tomu pan prezident dodává, že se pro pana kancléře najde na Pražském hradě vždy důstojné místo,“ řekl Ovčáček.

Důvody rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu nejsou známy. Spekuluje se ale o tom, že by NBÚ mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl.

Měl by odejít, míní politici

Většina předních politiků si myslí, že by měl Mynář ve funkci skončit. Někteří míní, že se do ní nikdy neměl ani dostat. Například člen ústavně-právního výboru sněmovny Jan Chvojka z ČSSD považuje nynější situaci za nedůstojnou: „Je to určitá ostuda pro pana Mynáře i pro pana prezidenta.“

Další člen ústavně-právního výboru sněmovny Martin Plíšek z opoziční TOP 09 nazval působení Mynáře na Hradě absurdním divadlem.

„Jeho setrvání ve funkci znamená bezpečnostní riziko pro hlavu státu. Je ostudné, že si to pan prezident neuvědomuje,“ upozorňuje Plíšek.

Kauzy Mynářovy prověrky | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme