Papež v OSN vyzval k ochraně životního prostředí a odstranění nerovností

Papež František v OSN kritizoval hamižnost a nenasytnost po majetku a moci. V projevu k účastníkům Valného shromáždění varoval před změnami klimatu, rozšiřující se propastí mezi chudými a bohatými a vyzval k ukončení pokračujících konfliktů ve světě. V 70leté historii OSN je to popáté, co hlava katolické církve vystoupila na půdě této organizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František vystoupil s projevem na zasedání Valného shromáždění OSN

Papež František vystoupil s projevem na zasedání Valného shromáždění OSN | Zdroj: Reuters

Papež František v padesátiminutovém projevu na půdě OSN odsoudil touhy po materiálním zisku, moci a vlivu, které se podle něj dějí na úkor planety a provází je bezohledné plundrování přírodních zdrojů a přiživování chudoby.

Jako útok na lidskou důstojnost odsoudil ekonomické a sociální vylučování nejchudších vrstev obyvatel. Řekl, že každý člověk na planetě musí mít nárok na střechu nad hlavou, práci, půdu a náboženskou svobodu, svobodu vzdělání a občanská práva. Papež také několikrát zdůraznil právo na vzdělání dívek a žen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež František vystoupil na zasedání Valného shromáždění OSN. Jeho projev sledovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Papež také vyzval světové lídry k ochraně životního prostředí. Jak řekl, každá ekologická škoda ubližuje i lidstvu.

František během své návštěvy Spojených států šíří politické i duchovní poselství. Na všech zastávkách cesty, i v New Yorku, se kromě politických lídrů setkává také s nejchudšími vrstvami obyvatel.

V OSN promluvil papež den po svém projevu v americkém Kongresu, odkud mezitím přišly zprávy o rezignaci předsedy Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera.

65letý Boehner ohlásil, že odejde na konci října. Podle zpravodajky ČRo tím způsobil zemětřesení na americké politické scéně, nejen v republikánské straně, ale i v médiích.

„Rezignaci ohlásil den poté, co včera pohnutý, dokonce plačící přivítal na půdě Kongresu papeže Františka,“ připomněla. Papež pak v projevu vyzval americké strany k ukončení zbytečných soubojů. Komentátoři připomínají, že Boehner bojoval s opakovanými rebeliemi ze strany konzervativního křídla republikánské strany.

Papež František v New Yorku | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme