Ukrajina se s Ruskem předběžně dohodla na zimních dodávkách plynu

Ukrajina nezůstane v zimě bez ruského plynu. Ministři energetiky Ruska a Ukrajiny se s pomocí Evropské komise dohodli na dodávkách této suroviny v nadcházejícím zimním období. Oznámil to místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič, který schůzku v Bruselu zprostředkovával. K podpisu dohody ale budou podle něj nutné ještě další procedury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto)

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Nová dohoda má být platná od 1. října do konce března příštího roku. V říjnu má Ukrajina od ruského vývozce plynu Gazprom odebrat dvě miliardy krychlových metrů plynu, uvedl Šefčovič podle agentury DPA.

Ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz se dohodly na ceně 232 dolary za tisíc krychlových metrů plynu, která by měla platit do konce roku.

Rusko loni v červnu přestalo na Ukrajinu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí dodávky. Zásobování Gazprom obnovil až díky dohodě z loňského října.

Obě země od té doby jednají o dodávkách každé čtvrtletí. V červnu se ale neshodly na ceně a Ukrajina přestala od července surovinu z Ruska odebírat s tím, že ji zatím nepotřebuje.

Kvůli cenovým sporům Gazprom zavřel Kyjevu kohoutek s plynem v zimě na přelomu let 2005 a 2006 a také 2008 až 2009, což ovlivnilo i dodávky evropským odběratelům.

Přerušení dodávek na Ukrajinu by mohlo ohrozit i tranzit suroviny do Evropy. Ta kryje ruským plynem asi třetinu své spotřeby a zhruba polovina tohoto plynu jde přes území Ukrajiny.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ale po dnešním jednání ujistil, že nová dohoda zajistí bezpečný tranzit plynu přes ukrajinské území.

Martin Dorazín, ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme