Studenti UJAKu protestují před ministerstvem, vadí jim rozhodnutí akreditační komise

Stovky studentů speciální pedagogiky z Univerzity Jana Ámose Komenského dorazily před budovu Ministerstva školství. Protestují proti rozhodnutí akreditační komise, která škole neprodloužila oprávnění pro tento obor. Na škole si doplňují vzdělání učitelé, kterým chybí nutná kvalifikace. Ti tak budou muset řešit, jak obor dostudovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy | Foto: Filip Jandourek

Protest bude klidný, slibuje organizátorka a studentka speciální pedagogiky Jindřiška Rašínová.

„Bude to absolutně klidné veřejné shromáždění. Ani to není žádná demonstrace, chceme jen ukázat, že od prosince loňského roku jsme v neustálém napětí a stresu, protože akreditační komise si vymýšlí nedostatky. Škodí nejen škole, ale i nám studentům,“ říká Rašínová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část studentů UJAKu chce protestovat před ministerstvem. Nelíbí se jim rozhodnutí akreditační komise. Podrobnosti zjišťoval Martin Karlík

Na setkání plánuje přijít i ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. Studentům chce vysvětlit, jaké mají možnosti, když jejich obor na Univerzitě Jana Ámose Komenského skončí.

„Kontinuita studia je zajištěna zákonem stanovenu možností pokračovat ve studiu stejného nebo obdobného studijního programu na téže nebo jiné vysoké škole,“ popisuje mluvčí resortu školství Klára Bílá.

Podle organizátorky protestu Rašínové se ale ten samý obor vyučuje jen na jedné jediné škole a ta má omezené kapacity.

„Pedagogická fakulta v Brně tento obor také nabízí, ale s tím, že bere desítky studentů za rok, víc ne. V tuto chvíli jsou pořád ještě tisíce učitelů bez kvalifikace a musejí si ji doplnit,“ upozorňuje Rašínová.

UJAK žádá ministerstvo školství, aby vyzvalo akreditační komisi k novému jednání o prodloužení akreditace. Komise ji neprodloužila, protože škole vytýká špatné vedení praxí a diplomových prací a nedostatečný počet pedagogů.

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme