V Riu de Janeiru roste kriminalita mádeže, policie chystá protiúder

Policie v brazilském Riu de Janeiru spouští tento víkend předčasně operaci s označením Léto. Posílené bezpečnostní jednotky se zaměří hlavně na děti a mladistvé, kteří míří na populární pláže Copacabana a Ipanema bez doprovodu dospělých. Důvodem je vlna loupežných přepadení, která páchají většinou nezletilí přímo uprostřed slunících se davů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I dvě hodiny po setmění se lidé koupou na riodejaneirské pláži Ipanema. Teplota je příjemnější - místo denních čtyřicítek je 30 stupňů Celsia

I dvě hodiny po setmění se lidé koupou na riodejaneirské pláži Ipanema. Teplota je příjemnější - místo denních čtyřicítek je 30 stupňů Celsia | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V šortkách a v tričkách s krátkým rukávem nebo v nátělnících zamíří o víkendu k vodě stovky policistů a městských strážníků. Ne za sluncem a slanou vodou, ale do služby. S obušky nebo šokovými pistolemi a někteří i se psy.

Nad známými plážemi bude létat policejní vrtulník a záběry z jeho kamery budou nepřetržitě prohlížet v pojízdném monitorovacím kamionu speciálních zásahových jednotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie v Riu de Janeiru se přímo na plážích soustředí na mládež, informuje zpravodaj ČRo David Koubek

„Z ničeho nic mi někdo strhl řetízek. Když jsem se vzpamatoval, viděl jsem, jak se sbíhá skupinka kluků. Povalili mě na zem, vlezli do tašky a vzali mobilní telefon," popisuje oloupený muž.

Případů jako tento bylo přitom minulý víkend daleko víc. Okradených i zraněných. Mrštní lupiči často utečou, i když se za nimi vrhnou policisté i ostatní lidé na pláži.

Jednou dokonce rekreanti vytáhli domnělého útočníka z autobusu, kterým odjížděl, a ztloukli ho.

Spolupráce se sociální službou

Loupežím i podobným násilnostem má zabránit operace, na které spolupracuje policie se sociální službou. Na sedmnácti místech po celém městě postaví policisté kontrolní stanoviště a budou zastavovat autobusy, kterými jezdí na známé pláže ve velkém mládež z problematických čtvrtí.

„Budeme se snažit dělat co nejlépe svou práci, budeme kontrolovat cestující v autobusech," řekl policejní velitel Luis Pires.

Podle rozhodnutí justice policie nesmí zadržet mladistvé, aniž by je přistihla při činu, jako to doposud dělala. Děti do 11 let, které budou na plážích samy bez doprovodu rodičů, odveze sociální služba do dětských domovů.

Pláž Copacabana, kde se má na LOH 2016 závodit například v Triatlonu, podle úřadů znečištěná není | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme