Křest zvířete je pro ZOO vždy slavností. Naposledy křtili malého levharta

26. září 2015
Zprávy z

Levharty sněžně chová jihlavská ZOO řadu let. Asi před čtyřmi měsíci se narodilo mládě – samec a díky přízni populárních osobností bude mít svého křestního kmotra, respektive kmotru. Stala se jí zpěvačka Zora Jandová. Kocour má v tuto chvíli deset kilogramů a je v neustálé péči své matky. V dospělosti bude vážit asi šest krát tolik.

Přijde-li ošetřovatel do ubikace levhartů, slyší vrčení jeho rodičů. „To je táta, který čeká až se dostanou do výběhu. A protože jsme tady my, tedy lidé, kteří se tu běžně nevyskytují, tak nám dává najevo, abychom zkrátka vypadli,“ směje se zoolog jihlavské zahrady Jan Vašák.

Také matka malého levharta pozoruje každého příchozího. „Jsou tady v tom výběhu celá rodina. I ta matka se tu narodila.“

Malý kocour váží asi deset kilogramů a narodil se před čtyřmi měsíci. „Hlavně se mu nelíbí, že ho tam přivřeli od mámy. Když si ale na to zvykne, že to je denní rutina, tak to do určité doby půjde. Musíme kontrolovat zuby a drápy,“ vysvětluje zoolog Vašák a bere malého irbise za kůži za krkem.

„Když ho vezmete do této polohy za krkem, tak oni úplně ztuhnou a funguje to i na dospělé jedince.“

Čtyřměsíčního levharta v jihlavské ZOO odchovají a pak ho patrně pošlou do jiné zahrady ve světě.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio