Valachová: Konec speciální pedagogiky na UJAK nelze do konce září zvrátit

Stanovisko Akreditační komise, která vydala nesouhlasné vyjádření k prodloužení akreditace studijního programu speciální pedagogika na Univerzitě Jana Amose Komenského, nelze do 30. září zvrátit. Podle ministryně Kateřiny Valachové to bylo jasné už od poloviny září, kdy AK o osudu magisterského programu rozhodla. Proti rozhodnutí komise dnes protestovaly před ministerstvem stovky studentů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského protestovali 26. září před budovou ministerstva školství v Praze proti rozhodnutí Akreditační komise o neprodloužení akreditace oboru

Studenti speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského protestovali 26. září před budovou ministerstva školství v Praze proti rozhodnutí Akreditační komise o neprodloužení akreditace oboru | Zdroj: ČTK

"Už v půlce září bylo jasné, že studenti budou mít 1. října formálně skončené studium," řekla ČTK Valachová. Podle ministryně totiž nejdou za půl měsíce stihnout všechny zákonné procesy, které mohou případně rozhodnutí AK změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovky studentů speciální pedagogiky UJAK protestovaly před ministerstvem školství proti rozhodnutí Akreditační komise, informuje Zuzana Švejdová

Ministryně také zkritizovala vedení vysoké školy, které podle ní studenty špatně informovalo o vážnosti situace.

Naopak prý studenti od školy dostávali informace, že existuje "zázračná možnost", že může do případu zasáhnout samotná ministryně. To Valachová odmítá a před protestujícími studenty to označila za lež.

Podle Valachové by studenti mohli dokončit studium na jiných veřejných vysokých školách. Ministryně jednala s devíti fakultami. Část studentů by prý mohla hned na studium navázat během podzimu, část by v něm mohla pokračovat od února a zbytek od příštího roku.

Podrobnosti však zatím ministryně nechce komentovat, protože je musejí schválit jednotlivé akademické senáty.

Kateřina Valachová, ministryně školství | Foto: Šárka Ševčíková

"Aktuálně zajišťujeme právní stanovisko k možnostem vypsání přijímacích řízení," doplnila Valachová. Ministerstvo by chtělo využít možnosti zákona, které prý umožňují, aby za určitých okolností byla vyhlášena přijímací řízení pouze na dostudování.

Protesty před ministerstvem

Proti rozhodnutí Akreditační komise dnes protestovaly před ministerstvem zhruba dvě stovky studentů. Obor speciální pedagogiky se týká více než sedmi stovek studentů. Ti se teď bojí, že nedostudují vůbec.

„My se vlastně chceme hlásit na pedagogické fakulty, ale je tam nedostatek míst. Já jsem se sama dívala na Karlovu a Masarykovu univerzitu, ale bylo tam přibližně 30 míst na denní a 30 na dálkové. Ale na každé se hlásilo 300 lidí,“ řekla jedna z účastnic.

„Nemůžu nastoupit na veřejnou školu, protože žádná ta škola nenabízí studium o víkendu. Pro mě je to konec. Ve škole mi nedovolí studium, potřebuji prostě studium o víkendu,“ posteskla si další z demonstrujících.

ČTK, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme