Ve Francii vyjde průvodce pro uprchlíky, má pomoci zorientovat se v nové zemi

Ve Francii v říjnu vytisknou pět tisíc cestovních průvodců pro uprchlíky. Rozdávat je budou zdarma v centrech, která jim pomáhají. Nový bedekr má pomoct příchozím migrantům zorientovat se v nové společnosti. Příručku vydává slavná společnost Routard. Její zakladatel Philippe Gloaguen se rozhodl k solidární akci, protože pomoc vlády běžencům není podle něj dostatečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v Paříži

Uprchlíci v Paříži | Zdroj: Reuters

Známý podnikatel považuje postoj vlády k migrantům za pasivní a ustrašený.

To podle Philippa Gloaguena vyniká zejména v kontrastu s mnohem početnějšími vlnami přistěhovalců, kteří se ve Francii usídlili v průběhu 20. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnost Routard vydá ve Francii cestovního průvodce pro uprchlíky. Má pomoci překonat strasti a obavy v nové zemi. Více od Jana Prokeše

Průvodce pro uprchlíky, pojmenovaný Hello, má přes 80 stran. Kromě předmluvy na nich není žádný text, jen jednoduché obrázky.

Ty znázorňují třeba banku, nemocnici, deku nebo cestovní pas. Uživatel příručky by se s pomocí těchto obrázků a pracovníka charity nebo náhodného kolemjdoucího měl dostat k potřebné službě nebo řešení problému.

Philippe Gloaguen zdůrazňuje, že netypický průvodce je určený i lidem, kteří třeba vidí poprvé v životě kreditní kartu nebo bankomat.

Registrace uprchlíků v Paříži | Foto: Reuters

Podobně jako Gloaguen burcuje k větší vstřícnosti k migrantům také Fabien Riggall. Jeho společnost Tajné kino promítala v rámci kampaně Love Refugees bollywoodský film obyvatelům tábora Jungle u Calais.

"Kdekoliv je konflikt, tak tam je vedle humanitární pomoci zapotřebí i kulturní pomoci. A touto akcí vysíláme signál, že je třeba konat a protestovat proti pasivitě našich vlád,“ říká Riggall.

Obyvatele tábora z Afriky i Asie projekce potěšila - zpříjemnila jim čekání na kýženou možnost vyrazit dál do Británie. Podle kritiků narážejí v blahobytné Francii na byrokracii a neochotu.

Syřané žijící ve stanu v uprchlickém táboře na rušném okraji Paříže | Foto: Reuters

Prezident Francois Hollande slíbil otevřenou náruč všem uchazečům o azyl. Někteří Francouzi včetně starostů by ale přijali jen křesťanské uprchlíky.

Do ožehavé diskuze vstoupil svérázně i satirický magazín Charlie Hebdo, jehož přední redaktory v lednu zavraždili teroristé ve jménu islámu.

Na zářijové obálce časopisu je drastický výjev utonulého syrského batolete na břehu moře s titulkem Tak blízko cíli.

Stanový uprchlický tábor v Paříži | Foto: Reuters

Autor francouzského průvodce Hello pro uprchlíky řekl, že tito lidé utíkají před jistou smrtí. V polemice o migraci jsou zásadním argumentem čísla - podle jedné statistiky OSN například pochází z asi půl milionu letošních imigrantů do Evropy víc než polovina z válčící Sýrie.

Chorvatsko hlásí rekordní počet běženců. V pátek prý přišlo přes 10 tisíc lidí

Číst článek

Jiná data ukazují o dost menší počty. Některé příběhy nicméně působí intenzivněji než jakákoliv statistika.

"Rozhodl jsem se vzít celou rodinu ze Sýrie a zkusit štěstí. Dal jsem za to všechny peníze a majetek, všechno. Nechci nic, kromě bezpečí pro rodinu. Když se mě zeptáte, kam mířím z Chorvatska dál, tak upřímně odpovím, že nevím. Nemám cíl ani smysl téhle cesty. Hledám jen bezpečné místo se školou pro mé děti,“ vysvětluje při cestě na západ Syřan Mohamad poté, co se jeho rodina téměř utopila v moři mezi Tureckem a řeckými ostrovy.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme