Škromach znovu vyvolal diskuzi ohledně nemocenské, chce zrušit karenční dobu

Minulý týden se začalo znovu diskutovat o návrhu místopředsedy senátu Zdeňka Škromacha na zrušení takzvané karenční doby. Už šest let nemají zaměstnanci zaplacené první tři dny nemoci, změnit by to mohl Škromachův návrh, ten ale zatím našel podporu jen u odborářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | Foto: Marián Vojtek

Znovuzavedení placené nemocenské za první tři dny nemoci má vláda v koaliční smlouvě. Je tam ale také podmínka, že s ním musí souhlasit všichni sociální partneři, kromě vlády tedy i odbory a zaměstnavatelé.

Odbory s návrhem souhlasí, potvrzuje místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskuze ohledně znovuzavedení prvních tří dnů nemocenské se znovu otevírá

„Pro lidi s vyššími příjmy je to divné, že se někdo pere takzvaně o pár korun, ale pro lidi, kteří vydělávají devět, deset, patnáct tisíc korun, je každý den ztracené mzdy drahá věc. Z našeho hlediska je nezbytné ty tři dny zrušit, nebo se postarat o to, aby se výrazně zvýšila náhrada v dalších dnech.“

Zaměstnavatelé o změnu zájem nemají, vysvětluje prezident Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner. „Jsme proti, poněvadž bychom opět nesli veškerou tíhu odpovědnosti.“

I přesto jednání neodmítají. Chtějí ale vědět, kdo případné zrušení karenční doby zaplatí. Podle zaměstnavatelů to má být stát, platit má buď přímo z rozpočtu, nebo snížením plateb pojistného, které firmy za své zaměstnance platí.

Autor návrhu zákona na zrušení karenční doby, místopředseda senátu Zdeněk Škromach, by na pojistném o desetinku slevil. Pokud se ale dohoda nenajde, je pro hlasování silou.

„Parlament není vláda a parlament je suverén a rozhoduje, a když se sociální partneři nemohou dohodnout, tak někdo třetí musí rozhodnout. Čili z tohoto pohledu, pokud se nenajde dohoda, pokud by kompromisy nebyly přijatelné, pak má samozřejmě právo rozhodnout i silou,“ popisuje.

Průzkum ČRo: Většina Čechů by souhlasila s úhradou nemocenské od prvního dne

Číst článek

Záporný postoj ke Škromachovu návrhu má kromě zaměstnavatelů i ministerstvo financí, znovuzavedení prvních tří placených dnů by prý mělo dopad na státní rozpočet. Ministerstvo práce a sociálních věcí se vyjádří až k definitivní podobě předlohy.

Věra Pfeifferová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme