Nedostatek soudních znalců brzdí vyplácení vyššího odškodného lidem po úrazu

Nová pravidla umožňují lidem získat vyšší odškodnění za újmu na zdraví i bez soudů. Poškozený ale musí předložit posudek od vyškolených lékařů, kteří umí zdravotní stav podle nové metodiky posoudit. V praxi se to zatím neděje, vyškolených soudních znalců je totiž málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíčkář. Ilustrační foto

Vozíčkář. Ilustrační foto | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Dva roky starý občanský zákoník přinesl lidem, kteří projdou vážným úrazem, šanci na vyšší odškodnění i bez soudů. Do té doby úrazy posuzovali lékaři podle bodů, které ale měly nízkou hodnotu. Například za amputovanou nohu pod kolenem vyplácely pojišťovny asi 120 tisíc korun.

Podle nové metodiky můžou vyškolení znalci v krajních případech pacientům vyčíslit škodu na zdraví až ve výši 10 miliónů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V praxi se nová metodika zatím neosvědčila, chybí totiž kvalifikovaní odborníci

„Tohle je ale částka za skutečně takové totální vyřazení, za ztrátu sta procent funkčních schopností,“ upřesňuje Jolana Těšinová z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva.

Podle ní záleží na i tom, jak poškozený dokáže s pojišťovnou vyjednávat.

„Každá pojišťovna má svoje pravidla, svoji metodiku, přijde s nějakým návrhem. A pokud ho poškozený akceptuje, tak nemůže očekávat, že se pak domůže vyšších částek. K soudu půjdu ve chvíli, kdy vím, že metodika stanovuje nějakou výši, pohybuje se v nějakých částkách, a mně to pojišťovna v tuto chvíli odpírá,“ dodává.

Právnička Marie Cilínková ale nová pravidla kritizuje. Tvrdí, že se lidé peněz jen tak snadno nedočkají.

„Pojistitel, který nakonec platí za odpovědný subjekt, si ještě sám, svými lékaři, chce přezkoumat hodnocení, které předloží poškozený. Protože ani on nemá dostatek lékařů, kteří už by měli certifikát podle nové metodiky, tak čekáme pět, šest měsíců, i déle a zatím není jediný případ odškodněný,“ popisuje.

Vyplácení odškodného tak naráží na nedostatek vyškolených soudních znalců. Zatím jich je v Česku jen třicet.

Anna Maňourová, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme