Asociace učitelů vytvořila návod, jak vysvětlit žákům téma uprchlictví

Asociace učitelů občanské výchovy připravila jednotnou metodiku pro výklad problematiky uprchlíků. Žáci by si díky ní měli ujasnit pojmy a také si lépe představit, v jaké situaci jsou lidé, kteří musí opustit své domovy. Než se ale pomůcka dostane do škol, musí si pedagogové pomoci sami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti ve škole se věnují ekologické výchově a také vyhráli soutěž ve sběru víček PET lahví

Děti ve škole se věnují ekologické výchově a také vyhráli soutěž ve sběru víček PET lahví | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Tématu uprchlíků se věnují i učitelé s dětmi ve školách. Přiznávají ale, že těmi, kdo ovlivňuje názor dětí, jsou rodiče.

„Hlavně to, jakým způsobem doma rodiče vnímají celou situaci, jak moc o tom hovoří. Děti vnímají informace z internetu, televize, rozhlasu, ale myslím si, že to vnímají trošku povrchově. Děti pak spíše přijímají názory rodičů, pokud na toto téma doma mluví,“ popisuje Monika Nezbedová, ředitelka základní školy Tusarova v pražských Holešovicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asociace Občankáři představila manuál pro vysvětlení problematiky uprchlíků dětem ve školách

Asociace Občankáři.cz se proto snaží, aby se děti mohly samy zamyslet nad mnohdy složitou situací lidí, kteří utíkají před válkou. Organizace sdružuje učitele občanské výchovy a základů společenských věd.

„Mělo by se pracovat s ověřenými fakty, nepodílet se na šíření hysterie ani z jednoho z obou táborů, které tady vznikají,“ vysvětluje Tereza vodičková z asociace učitelů Občanské výchovy.

Děti stejně jako dospělí mají v souvislosti s uprchlíky především strach z neznámého, osobní zkušenosti s běženci jim ale v drtivé většině chybí. S lidmi jiných národností se přitom ve školách běžně setkávají.

„Největší počet dětí máme z Vietnamu, máme taky děti z Ukrajiny a na třetím místě jsou děti ze Slovenska,“ uvádí ředitelka Monika Nezbedová.

Ministerstvo školství se připravuje i na to, že by do českých škol v souvislosti s uprchlickou krizí mohlo chodit víc dětí cizinců. Očekává proto vyšší náklady spojené například se zajištěním tlumočníků.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme