Prezident Zeman zahajuje svou návštěvu New Yorku setkáním s krajany

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí pracovní program své newyorské návštěvy. Ta vyvrcholí v úterý projevem k Valnému shromáždění OSN. Světovou organizaci navštíví v příštích dnech také premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Držitelé klíčů od Korunní komory, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka

Držitelé klíčů od Korunní komory, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Prezident se dnes sejde se zástupci českých firem, které působí v New Yorku. Odpoledne místního času se potká s českými krajany a na palubě lodi s nimi popluje kolem Manhattanu.

V OSN, jak už dříve avizoval, chce v úterý mluvit o tom, jak bojovat proti Islámskému státu a plánuje navrhnout vznik společné protiteroristické jednotky pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do USA se sjíždí čeští představitelé. Jako první zahájil návštěvu New Yorku prezident Zeman. Více od zpravodajky Lenky Kabrhelové

Summitu o boji proti Islámskému státu, terorismu a násilnému extremismu se ve stejný den zúčastní premiér Bohuslav Sobotka, který přicestuje do Spojených států v pondělí.

Další programy čekají i na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou nebo vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka.

Ten už se včera zúčastnil summitu OSN o udržitelném rozvoji po roce 2015, který se zabýval vytýčením a také plněním cílů spojených s vymýcením extrémní chudoby a ochranou přírodních zdrojů.

„Unikátní bylo, že se konečně všichni shodli a že se zapojí. Důležité je i to, co zaznělo v úvodním projevu papeže Františka - že každý má svoji důstojnost, nikdy nemůžeme hovořit o číslech, ale vždy bychom za tím měli vidět konkrétní lidský osud,“ říká Bělobrádek.

„Zazněl tu křesťanský personalismus. Myslím si, že ten duch bude prodchnut i cíli. To znamená nehovořit jen o nějakých velkých globálních číslech a abstraktních hodnotách, ale o konkrétních lidech a dopadu na lidský život,“ dodal.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme