Krvavý Měsíc a superúplněk. Pozorovatelé si brzy ráno přijdou na své

V noci na pondělí při dobrém počasí uvidíme úplné zatmění Měsíce. A to poprvé od roku 2011. Do zemského stínu začne Měsíc vstupovat po třetí hodině ráno a po celou dobu úkazu bude mít kvůli lámání slunečních paprsků načervenalou barvu. Fáze úplného zatmění pak potrvá hodinu a 12 minut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplné zatmění Měsíce 15. června 2011

Úplné zatmění Měsíce 15. června 2011 | Foto: Miloslav Druckmüller

„Ve čtyři hodiny 11 minut začne fáze úplného zatmění, střed zatmění bude ve čtyři 4:47 hodin a v 5:23 začne Měsíc vystupovat ze zemského stínu,“ popsal mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan.

Kromě zatmění bude vidět ještě takzvaný superúplněk ve tři čtvrtě na čtyři se Měsíc dostane nejblíž Zemi a bude tak opticky největší v roce a bude mít netradiční načervenalou barvu.

„Bude osvětlený slunečními paprsky, které se lámou v zemské atmosféře. Do cesty slunečním paprskům se staví Země, ale ta má svou atmosféru, ve které se sluneční paprsky lámou, modré světlo se rozptyluje, ale červené dosvítí na Měsíc. A proto má Měsíc při úplném zatmění takovou načervenalou barvu,“ vysvětlil Suchan.

„K pozorování úkazu není potřeba žádných speciálních pomůcek. Jediné, co je potřeba, je pěkné počasí,“ potěšil zájemce o pozorování ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, kde bude možné jev sledovat i s výkladem odborníků.

Další úplné zatmění Měsíce bude v Česku pozorovatelné v roce 2018, celý úkaz jako v noci na pondělí, ale opět uvidíme až v roce 2029.

Úplné zatmění Měsíce v pondělí 28. září | Foto: ČTK

Měsíc fotografovaný přes siluetu sochy v Bruselu 26. září 2015 | Foto: Reuters

Odvrácená strana Měsíce před Zemí z pohledu kamery EPIC umístěné na satelitu | Foto: Reuters

Vlasta Gajdošíková, mkp, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme