Lidé na východě Ukrajiny nevěří dohodě o levnějším plynu na zimu

Ukrajina podepsala s Ruskem smlouvu o dodávkách plynu. I na východě země, kde bojují separatisté o odtržení Doněcké oblasti, by tak v zimě měli mít čím topit a navíc s mírnou slevou. Ne všichni na východní Ukrajině tomu ale věří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kramatorsk, Ukrajina

Kramatorsk, Ukrajina | Foto: Martin Dorazín

Někteří lidé v Kramatorsku si už teď stěžují, že jejich měsíční příjem stěží pokrývá náklady na bydlení.

„Takhle je to podle nich už několik let, válka vše jen zhoršila. Ne že by tu v zimě přímo někdo mrzl nebo hladověl, ale není tu ani veselo. Průmysl a obchod tu nevzkvétá,“ říká zvláštní zpravodaj v Kramatorsku Vít Pohanka.

Ve městě se ještě před rokem střílelo. Teď ukrajinská strana s velkou opatrností hlídá pohyb lidí v oblasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajina bude v zimě dostávat ruský plyn s mírnou slevou. Jak na zprávu reagují lidé na východě země, zjišťoval v Kramatorsku Vít Pohanka

„Cestou z Charkova, což je nějakých 200 kilometrů, mě Ukrajinci zastavili na celkem třech kontrolních bodech, prohledali mi auto a zavazadla. Chtěli vědět, proč tu jsem a co tu hledám. Zavazadla a doklady mi prohlédli znovu i v hotelu,“ prozrazuje Pohanka.

Město běžně funguje – školy, obchody i restaurace jsou otevřené. S porovnáním s předchozími lety ale prudce stouply ceny potravin nebo spotřebního zboží.

„Lidé tu přežívají, čekají, co bude. Spousta mladých lidí odjíždí za prací nebo za studiem do Kyjeva nebo dál do západní Evropy,“ dodává Pohanka.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme