Putin obhajuje ruské dodávky zbraní Sýrii, americké kritizuje

Ruský prezident Vladimír Putin bude na Valném shromáždění OSN mluvit o boji proti mezinárodnímu terorismu. Před projevem v OSN poskytl rozhovory americkým novinářům, ve kterých znovu obhajoval dodávky zbraní a ruskou vojenskou pomoc syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva se už několik měsíců snaží prosadit svůj nový plán v Sýrii, kterým je vytvoření velké koalice proti terorismu. Na snímku ruský prezident Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov

Moskva se už několik měsíců snaží prosadit svůj nový plán v Sýrii, kterým je vytvoření velké koalice proti terorismu. Na snímku ruský prezident Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov | Foto: Mikhail Klimentyev | Zdroj: ČTK

Ruská vojenská přítomnost podle Putina spočívá v legálních dodávkách zbraní legitimnímu režimu. Zahrnuje také výcvik vojenského personálu, který tuto techniku obsluhuje, a humanitární pomoc.

Jak se do Sýrie dostalo 28 moderních ruských stíhaček a bombardérů, které odhalily družicové snímky, ruský prezident blíže nevysvětlil.

Hollande: Letecké útoky zasáhly výcvikový tábor IS nedaleko Deir ez-Zor

Číst článek

Kritizoval ale americké dodávky zbraní syrské opozici. Řekl, že výsledkem bojové přípravy syrské opozice ze strany Spojených států je zběhnutí jejích vojáků s americkými zbraněmi k Islámskému státu.

Kreml aktivní zapojení do konfliktu v Sýrii dlouho popíral. Přiznal pouze to, že má v oblasti vojenské poradce. Dokonce zřejmě na syrských stíhačkách létali ruští piloti.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme