Katalánsko ovládnou strany volající po nezávislosti na Španělsku

Na Pyrenejském poloostrově by se za pár let mohl kromě Španělska a Portugalska objevit ještě jeden stát. Nedělní volby do regionálního parlamentu v Katalánsku totiž vyhrály nacionalistické strany usilující o oddělení Katalánska od zbytku Španělska. Separatisté získali pohodlnou většinu v místním parlamentu, jejich vítězství ovšem není tak jednoznačné, jak si představovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do regionálního sněmu v Katalánsku vyhráli separatisté. Koalice Společně pro Ano získá 62 křesel v parlamentu

Volby do regionálního sněmu v Katalánsku vyhráli separatisté. Koalice Společně pro Ano získá 62 křesel v parlamentu | Zdroj: Reuters

Příznivci koalice vládní strany Konvergence a demokracie a Republikánské levice slavili v centru Barcelony vítězství a skandovali: „Nezávislost, nezávislost“.

Jejich koalice nazvaná Junts pel Sí, tedy Společně pro Ano, si našla partnera v levicových nacionalistech a s nimi bude mít 72 křesel, tedy výraznou většinu v katalánském parlamentu.

Zájem o hlasování byl vysoký. Volební účast 77,45 procent je podle ministryně katalánské vlády Meritxell Borrás vůbec nejvyšší v dějinách voleb autonomního katalánského parlamentu.

Podle některých pozorovatelů byly volby de facto referendem o nezávislosti Katalánska, které loni na podzim ústavní soud zakázal katalánským úřadům uspořádat. Hlasování nakonec zorganizovala občanská sdružení, španělská vláda ale odmítla na výsledky reagovat.

Volby v Katalánsku vyhrály separatistické strany. Koalice Společně pro Ano složená z konzervativců a levicových republikánů získá 62 křesel v parlamentu | Foto: Reuters

Nacionalisty teď čeká sestavení regionální vlády, která by jednala s Madridem o podmínkách oddělení Katalánska od Španělska. Centrální vláda tomu chce všemožně zabránit. Na své straně má ústavu, která odtržení jakékoli části území od zbytku Španělska neumožňuje.

Jeden z voličů, pan Rafael, nicméně předpokládá, že se vláda v Madridu nakonec uvolí jednat a najde se nějaká zlatá střední cesta, aby nedošlo na divoké jednostranné vyhlášení nezávislosti.

Jinak to vidí poražená strana. Předseda španělských socialistů Pedro Sanchez si i posteskl: „Máme tu rozpolcené Katalánsko. Zemi rozdělenou do dvou bloků.“

Separatisté totiž získali „jen“ necelých 48 procent hlasů. Jestli se tedy nakonec budou muset zase překreslovat evropské mapy, by měly ukázat další měsíce.

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme