Drony i armáda. Názory na obranu českých hranic se mezi politiky různí

České hranice by měla podle prezidenta Miloše Zemana hlídat společně s policií i armáda. Nasazení vojáků požadují také někteří poslanci, kteří minulý týden s bezpečnostními experty debatovali u kulatého stolu o obranné koncepci České republiky. Zazněl tam i požadavek na obnovení pohraniční policie a nákup sledovací techniky na hranice. To vše za osm miliard korun. Ministerstvo financí s tím ale nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V lesnictví se používá například oktoptéra Steadidrone EI8HT

V lesnictví se používá například oktoptéra Steadidrone EI8HT | Foto: Petr Vopěnka

Speciální kabely, které ohlásí pohyb, a hlídky, které by vyjížděly k hranicím. Ty by zároveň ze vzduchu sledovaly desítky dronů. Takovou ostrahu hranic si do budoucna představují někteří poslanci.

„Máme spočítáno, že by to vyšlo kolem pěti miliard, celá hranice České republiky. Samozřejmě by se do budoucna náklady šetřily tím, že bychom tam nemuseli posílat žádné lidi," řekl předseda sněmovního výboru pro obranu David Kádner z opozičních Věcí veřejných. Kvůli nákupu vybavení připravuje pozměňovací návrh k rozpočtu pro vnitro.

Přehrát

00:00 / 00:00

České hranice by měla podle prezidenta Zemana hlídat společně s policií i armáda. Nasazení vojáků požadují také někteří poslanci

Podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce je ale návrh nepodložený. „Nicméně, bude-li to situace vyžadovat, dokáže vláda přijmout operativní opatření k finančnímu, technickému a personálnímu posílení bezpečnostních, ozbrojených i civilních složek,“ uvedl Žurovec.

Zřejmě neuspěje ani druhý Kádnerův návrh na obnovení pohraniční policie. To by podle něj stálo další tři miliardy korun. Ministerstvo vnitra to ale odmítá.

„Česká republika je členským státem schengenského prostoru. Proto není pro existenci speciální pohraniční policie v Česku důvod. Otázky ochrany hranic musí být primárně řešeny na evropské úrovni v rámci celého schengenského prostoru při zapojení již dnes existujících bezpečnostních složek a struktur," řekla mluvčí Petra Kučerová.

Totéž si myslí i poslanec za vládní hnutí ANO Bohuslav Chalupa. Postavil se i názoru, že by armáda měla už teď hlídat české hranice: „Nejsme v situaci, jako je Maďarsko, jako jsou hraniční země schengenského prostoru. Tato země neprožívá migrační krizi."

Proti nasazení armády na hranicích se vyslovil i bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme