Cyklokrosař Šimůnek změnil přípravu a nahání mladé. Jsou divocí, říká po úvodním závodě

Nedokončený závod mistrovství republiky a propad na světovém šampionátu. Tak se s uplynulou sezonou loučil český cyklokrosař Radomír Šimůnek. Nositel slavného jména se s tím nechtěl smířit, změnil přípravu a v úvodním domácím pohárovém závodu sezony si ve Slaném dojel pro třetí místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radomír Šimůnek pár minut po průjezdu cílem

Radomír Šimůnek pár minut po průjezdu cílem | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

V nabité domácí i zahraniční konkurenci jste si dojel pro třetí místo. Od pohledu jste zhubnul zhruba o 6 kilo, co se přes léto změnilo?

Člověk konečně mohl pořádně pracovat. Poslední dva roky jsem byl vždy nemocný nebo se mi něco stalo, občas tam byla i nechuť do cyklistiky. Letos všechno klapalo, člověk odtrénoval to, co měl, a teď už jen vyladit formu, abych byl konkurenceschopný.

Nevyšlo vám mistrovství republiky, pak se nepovedl ani závod MS. Jak jste hledal motivaci pokračovat dál v kariéře?

Přehrát

00:00 / 00:00

Radomír Šimůnek byl nejlepším z Čechů v prvním závodě domácího poháru, po dojezd s ním mluvil reportér ČRo Pavel Petr

Strašně špatně. Byl jsem hodně kritizovaný, ale člověk je na kritiku zvyklý, ta je všeobecná. Pořád ve mně planulo, že nejsem vyhořelý. Někde v sobě jsem chuť měl, tak jsem ji zkusil přetavit v práci a zatím se to daří.

Výsledky na začátku sezony nejsou takové, jaké bych chtěl, ale počítám se do té starší garnitury a musím se trošku rozjet. Mladí kluci jsou na začátku strašně divocí.

Byl nutný nějaký odpočinek, kdy jste si říkal pro a proti?

Hned jsem s manželkou odjel do lázní. Nejvíc si odpočinu v „Mariánkách“, protože cestovat se mi nikam nechce. Odjeli jsme do Mariánských lázní, tam jsem si odpočinul, nabral nový elán a začal jsem znova pracovat. Ten elán mi vydržel dodnes a jsem spokojenější než dva roky zpátky.

Jak se na začátku sezony cítíte a jaké jste si dal cíle?

Cíle ještě nevím. Ty půjdou postupně, protože se tím chci hlavně bavit a zbytečně se nestresovat. Když to půjde, tak to půjde. Když ne, život jde dál. Obětuju pro to maximum a rád bych se vrátil do desítky ve Světovém poháru. To mě teď žene dopředu.

Je pro vás těžké startovat s příjmením Šimůnek? Váš otec měl velice dobré jméno a není jednoduché jít v jeho stopách.

Každá stránka má pro a proti. Na začátku kariéry to hrozně pomohl, člověk měl všechno daleko jednodušší, i když byl víc sledovaný. Zabezpečení a materiál jsem měl pod nosem a jen blázen nebo blbec by to nevyužil. Pak je to těžší, ale člověk se s tím musí poprat sám.

První závod Českého poháru v cyklokrosu Toi Toi Cupu ve Slaném:
Muži: 1. Meisen (Něm.) 1:03:17, 2. J. Aernouts (Belg.), 3. Šimůnek (ERA-Murprotec) oba -2, 4. Boroš (BKCP-Corendon) -3, 5. Paprstka (Remerx-Merida Kolín) -24, 6. Haring (SR) -42.
Ženy: 1. Havlíková (MRM-Avalon) 42:59, 2. Kupfernagelová (Něm.) -57, 3. Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) -1:29.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme