Energetický audit musí mít až 2000 firem, jinak jim hrozí milionové pokuty

Až dva tisíce podniků musí mít nově takzvaný energetický audit, tedy certifikát o hospodaření s energiemi, a to nejpozději do letošního prosince. Novou povinnost jim ukládá novela zákona o hospodaření energií. Některé společnosti ale o novince nevědí. Za nedodržení jim přitom hrozí pokuta až 5 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásuvka. Ilustrační foto.

Zásuvka. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

České firmy plýtvají energií. Až čtyři z pěti podniků sledují energetické náklady jen zpětně, tedy když už svoje peníze utratily.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Františka Kotrby je právě energetická náročnost České republiky v porovnání s evropským průměrem více než dvakrát vyšší.

„V podstatě patříme do druhé desítky zemí. Našimi sousedy v pomyslném žebříčku jsou například země, jako je Dánsko, Nizozemsko nebo Itálie. Daleko větší energetickou náročnost mají kupodivu i země, jako je například Finsko nebo Lucembursko,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokuta až 5 milionů hrozí podnikům, které nebudou mít vypracovaný energetický audit. Povinnost musí splnit nejpozději do prosince. Více Zuzana Švejdová

Až deset procent nákladů by přitom firmy mohly uspořit nákupem nových technologií nebo třeba přístupem zaměstnanců.

Podniky nejčastěji využívají termoregulace, LED svítidla, pohybová čidla nebo třeba rekuperační jednotky, které ohřívají vzduch proudící do výrobní haly.

Úsporu energií má ohlídat takzvaný energetický audit. Nově ho musí vypracovávat podniky s více než 250 zaměstnanci, a to každé čtyři roky.

„Do podniku přijde specialista, posbírá data, začne si hrát s kalkulacemi a z nich vyplynou doporučení, která navrhuje přijmout tak, aby se snížila spotřeba energie a aby se buď přijala technologická opatření, nebo se změnilo chování, třeba zavedením centrálního nákupu a podobně,“ vysvětluje ředitel auditorské společnosti Jakub Kejval.

Přestože audit vyjde i na statisíce korun, investice se firmám vrátí na úspoře energií zhruba do tří let. Podle Jakuba Kejvala ale stovky firem o nové povinnosti nevědí. Za nedodržení jim přitom hrozí až pětimilionová pokuta.

Energetický audit slouží ke zhodnocení využívání energií v určitém objektu. V rámci auditu specializovaný auditor zhodnotí primárně účetní podklady za poslední tři roky a projektovou dokumentaci. Následně navrhne možné úspory energie a navrhuje příslušná úsporná opatření. Seznam energetických auditorů vede ministerstvo průmyslu a obchodu. Povinnost vypracovávat energetický audit stanovuje zákon č.406/2000 Sb., v § 9.

„Zákon je platný od 1. července a 5. prosince už musí mít firmy všechno hotové, což v žádném případě nestihnou. Od roku 2012 je jasné, že to bude platit a vůbec tady nebyla nějaká pozitivní kampaň, aby se na to firmy mohly připravit,“ upozorňuje.

Že je změna moc rychlá, a podniky jsou proto nepřipravené, přiznává i ústřední ředitel Státní energetické inspekce Pavel Gebauer.

„Vzhledem k tomu, že tato povinnost dopadla na velké podniky v relativně krátké lhůtě, Státní energetická inspekce z vlastní iniciativy zahájí kontroly v polovině roku 2016, kdy podle našeho zvážení už uplyne dostatečná doba, aby všichni ti, kteří mají tuto povinnost, si mohli dokumenty nechat zpracovat.“

Gebauer dodává, že energetičtí specialisté mají omezené kapacity, a dokonce odmítají zakázky na zpracování auditu nebo je oddalují do příštího roku.

Alternativou k energetickému auditu je splnění mezinárodní normy, takzvané ISO. Doba její platnosti je tři roky.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme