Už tisíc srdcí transplantovali lékaři v pražském IKEMu. Dospělým i dětem

Nové srdce dostala v pražském IKEMu už tisícovka pacientů. Prvním z nich byl 43letý technik z Řepiště na Frýdecko-Místecku. Lékaři mu srdce transplantovali v lednu 1984 a muž s ním žil ještě dalších 13 let. Nejdéle žijící pacient v České republice pak má darovaný orgán už přes 30 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou | Foto: IKEM

Mezi operovanými jsou nejen dospělí, ale také malé děti. Příjemci nového srdce jsou ovšem většinou muži, častěji než ženy totiž trpí ischemickou chorobou srdeční.

Rudolfu Sekavovi z Jihlavy slouží nové srdce už víc než 30 let. Přiznává, že se zákroku obával. „Když mi to všechno vysvětlili, proběhlo mi hlavou, že jinde už pomoc nemůžu najít a že buď to vyjde, anebo to nevyjde,“ zavzpomínal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři v pražském IKEMu provedli už 1000 transplantací srdce. Jak se za více než 30 let vyvinula medicína, přiblížil kardiochirurg Jan Pirk

Od doby, kdy se v IKEMu srdce transplantovalo poprvé, medicína velmi pokročila. Změnila se operační technika a především podávané léky.

„Umožní to, že cizí orgán je dobře přijat, a mají méně vedlejších příznaků,“ řekl Českému rozhlasu kardiochirurg Jan Pirk.

Úspěšnost zákroků je podle něj srovnatelná s celosvětovými statistikami – deset a více let přežívá kolem 60 až 70 procent pacientů.

„Dokonce ty krátkodobé výsledky máme lepší než ve většině zemí světa, protože máme perfektní organizaci transportu a dárcovského programu,“ dodal Pirk.

Pacientem s pořadovým číslem 1000 je František Mach. Na snímku s přednostou Kardiocentra IKEM Janem Pirkem | Foto: IKEM

Čekací doba na nové srdce se ovšem výrazně prodlužuje, teď se pohybuje v rozmezí tři čtvrtě roku až rok. Jednak je podle Pirka více čekatelů, jednak je to v České republice špatné s počtem dárců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejčastějšími pacienty pro transplantaci srdce jsou muži. Pacient s pořadovým číslem 1000, František Mach, popsal, jak se po operaci cítí

„Třicet procent pacientů na čekací listině se transplantace nedočkalo a zemřelo. A to je ten důvod, proč jsme před 12 lety zavedli program mechanických srdečních podpor, takže procento pacientů, kteří se nedočkají, kleslo pod deset procent,“ upozornil Pirk.

Pacientem s pořadovým číslem 1000 se v IKEMu stal bývalý policista František Mach. Tři měsíce po transplantaci už se podle svých slov cítí podstatně lépe.

Nová srdce dávají nemocným také lékaři v Brně. Letos na jaře tam oslavili jubilejní 500. transplantaci. Ročně na celém světě se transplantují zdravá srdce asi 4000 pacientů.

Transplantace srdce IKEM | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme