V Lovosicích se bouří provozovatelé heren. Město má novou vyhlášku, která hazard zcela zakazuje

30. září 2015

Do začátku roku 2017 tak budou muset automaty, loterie a sázkové hry z města úplně zmizet. S návrhem vyhlášky vystoupilo na včerejším zasedání zastupitelstva hnutí ANO a uspělo. Proti tomu se ale bouřili někteří obyvatelé i provozovatelé heren.

Provozovatelé heren si stěžovali, že s nimi o zákazu nikdo nejednal předem. Hnutí ANO se ale hájí tím, že plní svůj volební program. Podle Vladimíra Hiekeho z hnutí ANO je město připravené se zástupci herního průmyslu do doby než začne vyhláška platit ještě jednat.

„Jakékoliv zásahy, které úplně ruší jakoukoliv činnost, nepřinášejí nikdy dobré výsledky. Hazardu nefandím, ale byl jsem pro to, aby se úplně zrušení neschvalovalo", říká k vyhlášce Jan Hron, který v Lovosicích bydlí. S plošným zákazem hazardu nesouhlasí ani Petr Vrzáň z profesního sdružení Spelos, které je největším českým sdružením firem podnikajících v herním průmyslu.

„Tímto krokem současná rada připraví město o devět milionů korun ročně a celých téměř třicet milionů korun odevzdává do rukou nelegálního hazardu, který si nedělá žádné starosti s hraním mladistvých a vzdává se regulace tím, že tento trh předává mafiím", myslí si pan Vrzáň.

„Tu aktivitu vkládáme do jejich rukou, aby prostřednictvím případně nekoho ze zastupitelů, kteří tento návrh přinesou k projednávání, aby přinesli oni koncepci, jak si hazard v Lovosicích představují. Já si uvědomuju, že pro to asi nebude široká podpora z řad veřejnosti, ale ten dialog tu je", říká Vladimír Hieke z hnutí ANO.

Ve městě je nyní v provozu více než 170 soutěžních strojů. Ty budou muset skončit do konce roku 2016.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio