Blatter i přes vyšetřování drží svou pozici. Vysvětlení musel podávat i Platini

Nový šéf světového fotbalu se bude volit v Curychu až 26. února, ale boj o pozici prezidenta FIFA hoří už teď. Vyšetřování údajné korupce a zneužívání pravomocí ze strany vysokých funkcionářů této organizace je stále rozsáhlejší a v různých rolích se do něj zapojují také prezidentští kandidáti. Existuje i možnost, že bude znovu kandidovat i Sepp Blatter.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel Platini (vpravo) v květnu gratuloval Seppu Blatterovi ke znovuzvolení. Dnes je sám největším kandidátem na nového šéfa FIFA

Michel Platini (vpravo) v květnu gratuloval Seppu Blatterovi ke znovuzvolení. Dnes je sám největším kandidátem na nového šéfa FIFA | Zdroj: Reuters

„Prezident Blatter mluvil se zaměstnanci FIFA a informoval je o tom, že spolupracuje s úřady, že neudělal nic nezákonného nebo nevhodného a že zůstane prezidentem FIFA," uvedli právníci Seppa Blattera.

Šéf světového fotbalu, který čtyři dny po svém květnovém znovuzvolení rezignoval, už nedodal, že zůstane jen do voleb 26. února. Novináři, kteří situaci ve FIFA dlouhodobě sledují, upozorňují, že u obratného řečníka Blattera se fotbalová veřejnost může dočkat čehokoli, třeba i další kandidatury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Složitou situace ve vedení světového fotbalu vysvětluje redaktor ČRo Jan Kaliba

Pokud by ale Blatter už nekandidoval, největším favoritem na zvolení prezidentem FIFA měl být šéf evropského fotbalu Michel Platini. Francouze ale zmiňují švýcarské úřady v souvislosti s Blatterovým vyšetřováním.

Platini sice okamžitě zaslal otevřený dopis všem evropským asociacím, kde tvrdí, že v případu je jen tím, kdo podává vysvětlení, že se ho žádné obvinění ani podezření týkat nebude. Jde o platbu 2 milionů švýcarských franků za čtyřletou poradní činnost pro FIFA do roku 2002.

Šéf UEFA už v dopise nevysvětluje, proč mu Blatter poslal tuto sumu až v roce 2011, kdy se Platini nakonec rozhodl nekandidovat na prezidenta FIFA, ale naopak ve volbě podpořit právě Blattera.

Této nesrovnalosti už využil a v otevřeném dopise etické komisi FIFA na ni upozorňuje Brazilec Zico, který se chce v únoru o prezidentství ucházet.

Dalšími ohlášenými kandidáty jsou jordánský princ Alí bin Husajn a korejský miliardář Čong Mong-jun. Uzávěrka přihlášek je 26. října.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme