Zaměstnanci brněnské továrny na převodovky stávkují. Vadí jim nařizované víkendové směny

Více než polovina zaměstnanců brněnské strojírenské firmy IG Watteeuw dnes zahájila časově neomezenou stávku. Vyvrcholily tak téměř roční spory o podobu kolektivní smlouvy. Zaměstnancům vadí, že jim vedení může nařídit až tři povinné víkendové směny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci brněnské továrny na převodovky stávkují. Vadí jim nařizované víkendové směny

Zaměstnanci brněnské továrny na převodovky stávkují. Vadí jim nařizované víkendové směny | Zdroj: ČTK

Přibližně 150 zaměstnanců se v devět hodin ráno sešlo na parkovišti před areálem firmy, kde protestovali proti poměrům v podniku.

„Ranní shromáždění bylo poměrně hlučné – transparenty, píšťalky, proslovy a tak dále,“ popisuje z místa redaktor Českého rozhlasu Tomáš Jelen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnanci brněnské továrny na převodovky stávkují. Vadí jim nařizované víkendové směny. Na místě natáčel redaktor Tomáš Jelen

Provoz v brněnské strojírenské firmě IG Watteeuw, ve které se vyrábějí převodovky do vlaků a metra, se dnes zcela zastavil. V práci není ani jeden z více než 300 zaměstnanců.

Podle papíru přilepeného na dveřích provozovny platí zastavení výroby oficiálně do zítřejšího rána.

Odbory ale mají podle předsedy Zlatomíra Vyhňáka peníze nejméně na další dva týdny, kdy budou moci stávkujícím lidem platit.

Zaměstnanci brněnské továrny na převodovky stávkují. Vadí jim nařizované víkendové směny | Foto: Tomáš Jelen

Stávkující požadují 2,5procentní navýšení mzdy. Vadí jim ale především jedna klauzule kolektivní smlouvy, takzvaný Flexibox. Kromě standardních pěti směn v pracovním týdnu může zaměstnancům jejich mistr nařídit ještě až tři víkendové směny v měsíci navíc.

Podle stávkujících zaměstnanců dostanou peníze z těchto směn až za rok. Takzvané vyrovnávací období bylo nastavené na 52 týdnů.

Předseda odborů Vyhňák dnes také upozornil, že stávka je vyvrcholením téměř ročních jednání o kolektivní smlouvě.

„Jedenáctkrát jsme se snažili domluvit, neustále jsme ustupovali a ustoupili jsme na hranici, ze které už se nedá ustoupit, takže jsme řekli dost,“ vysvětluje Zlatomír Vyhňák.

Zaměstnanci brněnské továrny na převodovky stávkují. Vadí jim nařizované víkendové směny | Foto: Tomáš Jelen

Do Brna kvůli stávce přijel i tiskový mluvčí koncernu IG Watteeuw International Laurens Sanders. Vedení firmy zatím nechce komentovat, na jaké požadavky stávkujících jsou nebo nejsou ochotni přistoupit.

Sanders řekl, že společnost se bude i nadále snažit o dialog s odbory. Podrobnosti prý přinesou až následující hodiny a dny.

„Naše společnost udělá všechno pro to, aby důsledky stávky byly co nejmenší, a to jak pro zaměstnance, firmu, tak i pro naše klienty,“ uvedl dnes Sanders.

Společnost loni mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb, podle výroční zprávy na více než jednu miliardu korun, zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady a firma neplatila žádnou smluvní pokutu.

Zaměstnanci brněnské továrny na převodovky stávkují. Vadí jim nařizované víkendové směny | Foto: ČTK

Tomáš Jelen, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme