Cyklista Jiří Ježek se těší na paralympiádu v Riu: Největší odměna pro lidi, kteří mi drželi palce

30. září 2015

Co se člověku honí hlavou noc před důležitým závodem? Odpovědnost, strach, ale hlavně se každý závodník těší. Tak jako šestinásobný paralympijský vítěz, cyklista Jiří Ježek, kterému všechny jeho zlaté závody připadaly lehké. Ale po loňském hrozivém pádu myslel, že nebude závodit, po roce ale opět získává medaile.

Jedním z přínosů jeho sportovního života je to, že může ostatní handicapované motivovat, dát jim potřebný impuls do života. „Občas mi někdo zavolá, a pak se sbalím a jedu toho člověka navštívit. Pokud to pomůže, tak jsem rád,“ říká.

Když v roce 1994 do paralympijského sportu přišel, tak to bylo spíše jenom hobby, dnes jde ale o profesionální záležitost – kdo chce do světové desítky, tak se sportu musí věnovat na sto procent. „Cyklistika je nejrozvinutější paralympijský sport. Nestačí jenom, že člověk chce, ale musí mít také talent,“ podotýká.

Čtěte také

A dorazil také do paralympijského sportu doping? „Bohužel, i to je už součástí. V realizačním týmu se pohybuje spousta lidí a existuje určité procento lidí – ať už ve sportu profesionálním nebo paralympijském – kteří si chtějí pomoci podvodem,“ nastiňuje.

Minulý víkend absolvoval nejlepší výkon od loňského úrazu, kdy po pádu na mistrovství světa ve Spojených státech, který vypadal velice hrozivě, přišel o pětinu plíce. „Řešil jsem, zda přežiju, pak jsem přemýšlel, jak dlouho bude trvat uzdravování, nemyslel jsem na to, zda budu znovu závodit,“ vzpomíná.

Cyklista Jíří Ježek byl hostem moderátorky Lucie Výborné

Celá letošní sezona byla pro něj velice těžká, 20 let byl zvyklý vítězit, najednou jezdil kolem druhé desítky. Ale po posledním úspěšném závodu pokračuje dál s motivací, že má smysl trénovat a že se jednou do světové špičky vrátí. „Moji fanoušci mi fandí proto, jak ten sport dělám, to je pro mě to nejdůležitější,“ upozorňuje.

Po úrazu začal rychle trénovat a závodit, aby spolu s dalšími českými cyklisty vyjel pro paralympiádu co nejvíce nominačních míst a aby se do skupiny, která pojede do Ria, dostal. „Vím, že tam těžko budu bojovat o zlatou medaili, ale to, že tam budu startovat, bude největší odměna pro lidi, kteří mi fandili,“ říká.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio